Thatchers resultater – kriminalitet

I vores miniserie om Margaret Thatchers resultater er vi kommet til et af de punkter, de stædigste Thatcher-hadere slår på. Peter Skov-Jakobsen, Københavns biskop, påstod for eksempel i Information forleden, ”at uligheden i hendes regeringsår forøgede kriminaliteten.” Som vi har dokumenteret tidligere, er det korrekt at uligheden steg, men er det en sandsynlig påstand, at den medførte øget kriminalitet? Svaret er et rungende nej.

Figuren nedenfor illustrerer udviklingen i to kriminalitetsindikatorer, som man kan sammenligne hen over tid: Mordraten og væbnet kriminalitet. Begge dele er udtrykt i hændelser per million mennesker, og som logaritmer (så man lettere kan se udviklingen i serien). Mordraten er den indikator, der viser mindst variation: Efter en svagt stigende tendens i 1970erne var den stort set flad i 1980erne – ved indgangen af årtiet skete der 9,7 mord per million briter, ved udgangen 9,6 mord. Steg denne del af kriminaliteten under Thatcher? Svaret er nej.

På samme måde kan man nemt se, at man ikke kan skyde skylden på hende for stigningen i den væbnede kriminalitet i 1980erne. Storbritannien blev et mere kriminelt samfund i hendes regeringsår, men drager man den relevante sammenligning mellem hendes år, og de to omkringliggende årtier, ser Thatcher-tiden pludseligt ret godt ud. Den væbnede kriminalitet eksploderede nærmest i de grå 1970ere: Raten steg med hele 177 %. Men figuren ovenfor illustrerer ret klart, hvordan kurven ’knækker’ under Thatcher. Stigningen i 1980erne var 44 %, mens den væbnede kriminalitet steg 54 % gennem 1990erne.

Kunne man have ønsket sig, at kriminalitetstendensen var helt stoppet eller endda vendt? Ja, naturligvis kan man det. Men hvis man skal ud i det tvivlsomme ærinde at skyde skylden på nogen for udviklingen, ser Margaret Thatchers regeringsperiode ud som den bedste tid i landet indtil de sidste ti år. Biskoppen burde måske holde sin mund offentligt, medmindre han er klar til at dokumentere sine injurierende påstande mod en afdød.

4 thoughts on “Thatchers resultater – kriminalitet

 1. Ole Dahl Rasmussen

  Kære Christian

  Hvordan kommer du fra udviklingerne på kurven til forbindelsen mellem Thatcher og kriminalitet? Som du ofte selv påpeger, findes svaret på spørgsmålet ved at overveje, hvordan kurven ville have set ud, hvis ikke Thatcher havde være der. Det kan der være flere gode måder at gøre på, men op- og nedture på en graf skulle jeg ikke mene er en af dem.

  Der kan være mange grunde til, at kriminalitetsniveauet forblev stabilt under Thatcher. Måske andre faktorer skubbede det op, men hun forhindrede, at det steg. Så tager biskoppen fejl. Måske andre faktorer skubbede det ned, men hun forhindrede, at det faldt. Så har biskoppen ret. Din læsning af kurven antyder, at det ene og alene var hendes fortjeneste, at det forblev stabilt. Og det er vel næppe sandsynligt?

  Venlig hilsen,
  Ole

  Svar
 2. Anonym

  @ Ole Dahl

  Prøv lige at vende bevisbyrden omkring.

  Christian dokumenterer naturligvis intet ud fra en strengt akademisk vinkel. Der er massevis af faktorer at tage højde for.

  Men det må da være den hadefulde biskops opgave at dokumentere sin hadske og perfide anklager mod en netop afdød.
  Christian præsenterer data der giver nogle indikationer om at bevisbyrden for biskoppen nok er mere besværlig end hvad han nogensinde havde drømt om.

  Det må være nok foreløbigt, indtil biskoppen har leveret en bare nogenlunde seriøs dokumentation for de grove udfald.

  Det mest ækle er vel at en biskop føler sig nødsaget til at skrive så hadske anklager mod en person netop som hun er død, og altså om en emne hvor intet tyder på at han ved mere end almindelige myter fra dansk presse.

  Man savner lidt anstændighed i folkekirken.

  Svar
 3. Kristian Balle

  Hej Christian

  En “debattør” på facebook skriver: “Den ansete engelske avis The Independent skriver i en stor artikel om arven efter Thatcher: “On a more negative note, she presided over a frightening rise in the crime rate, from just over 2.5 million recorded crimes in 1979 to 4.5 million in 1990. Lately, the figures have been falling, so that by 2010 it was below the 1990 figure. Lady Thatcher did not ‘save’ Britain from crime.””

  Er det noget du ved noget om og vil kommentere på? Kunne det skyldes mere simpel berigelseskriminalitet?

  Vh Kristian

  Svar
  1. Christian Bjørnskov

   @Kristian: Ja, gerne. Der er sket et fald i kriminaliteten de senere år. Men læg mærke til hvordan the Independent sammenligner. De tager stigningen under Thatcher og sammenligner den med det nyeste niveau. Og der er ingen som helst sammenligning med tiden før Thatcher! De fleste – hvis ikke alle – kriminalitetsstatistiker for UK ligner figuren ovenfor – en massiv stigning i 1970erne, en opbremsning i 1980erne, og et fald siden midt-00erne. Min pointe er, at den relevante sammenligning er trenden før hun kom til, og den ignorerer stort set alle medier.

   Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.