Hvor rige er vi egentlig? (2½) – lidt mere om fattige amerikanere

I to indlæg har vi sammenlignet dansk levestandard med levestandarden i USA. Dels ved en sammenligning af dansk BNP per indbygger i forhold til amerikanske delstaters, og dels ved at sammenligne fattige amerikaneres levestandard med danskere og europæere.

Denne sammenligning mødte en del kritik i kommentarerne her på bloggen og på 180grader. Bl.a. var der kritik af at data havde en del år på bagen. Efter vores opfattelse er det uden betydning, da udviklingen siden begyndelsen af nullerne ikke tilsiger at der skulle være sket væsentlige ændringer.

Det skal dog ikke afholde os fra at henvise til en nyere oversigt over karakteristika ved levestandarden for amerikanere, der falder under den officielle levestandard. Også selv om det ikke er hovedsigtet for “Hvor rige er vi egentlig”serien, heraf 2½.

b2607_chart1

For yderlige information henvises til “Understanding Poverty in the United States: Surprising Facts About America’s Poor“.

Her fremgår det bl.a. at næsten 50 procent af fattige familier bor i række- eller enfamiliehuse, mens 40 procent bor i lejlighed. Hele 42 procent ejer deres eget hus, og mere end 2/3 har mere end to rum til rådighed per medlem af husholdningen.

Det er også blevet bemærket i en kommentar til den forrige post, at man skulle tage højde for forskellene i sundhedsystemerne i Danmark og USA. Det er naturligvis et spørgsmål om personlige præferencer på linje med hvorvidt man vægter ejerskab af det ene eller det andet højst. At denne forskel i sig selv skulle diskvalificere eller umuliggøre en sammenligning giver ingen mening. Men er man interesseret i mere viden om hvem der har fravalgt sygeforsikring, henvises til “Income, Poverty, and Health Insurance Coverage in the United States: 2012“.

6 thoughts on “Hvor rige er vi egentlig? (2½) – lidt mere om fattige amerikanere

 1. Niels O

  Nu mangler du bare at tage en cowboyhat på dit skaldede hovede…and emigrate!

  America…fuck yeah!

  Svar
 2. Martin d'Andrade

  Jeg er ked af at skulle sige det, men fakta har næppe nogen effekt på de mere venstreorienterede af jeres læsere. Det har altid undret mig, men når fakta ligges på bordet, får det aldrig en socialist til at genoverveje sine holdninger.

  Forklaringen er formentligt, at socialisme ikke først og fremmest er en politisk ideologi, men snarere er en erstatningsreligion. Modsigelse af de religiøse “sandheder” fører således konsekvent altid til benægtelse af fakta og udskamning af “kætteren”

  Jeg er klar over, at det er meningen man skal debattere med venstrefløjen og argumentere. Jeg er enig i, at man skal argumentere for sine holdninger, men man skal selvfølgelig ikke legitimere det socialistiske vanvid, ved at debattere med socialister, som om socialismen var en legitim fornuftsstyret bevægelse på linie med andre politiske bevægelser.

  Sandheden skal sætte os fri, og sandheden er at socialismen er en kollektiv vrangforestiling, der har sat verden i brand adskillige gange, har forårsaget 100 millioner menneskers død, gjort milliarder til slaver og holdt størstedelen af menneskeheden i absolut fattigdom – i modsætning til den relative fattigdom i det kapitalistiske Vesten.

  Når alt dette så er sagt, så frygter jeg at det nuværende nymarxistiske styre i Washington med Obama i spidsen meget snart kan få skabt en situation, hvor USAs relative fattigdom erstattes med absolut fattigdom.

  Den amerikanske forbundsregering befinder sig på randen af ruin grundet løs pengepolitik og uansvarlig omgang med økonomien. USA er desværre ved at bukke under for marxismen.

  Svar
 3. Ramon Harud

  “Det er også blevet bemærket i en kommentar til den forrige post, at man skulle tage højde for forskellene i sundhedsystemerne i Danmark og USA. Det er naturligvis et spørgsmål om personlige præferencer på linje med hvorvidt man vægter ejerskab af det ene eller det andet højst.”

  Fik du lige sidestillet en mikrobølgeovn med sundhedsforsikring? Fnis.

  Svar
  1. Hestetyv

   @Ramon
   Øh… hvorfor er det sjovt at man bliver nødt til at vælge om man vil bruge sine penge på det ene eller det andet?
   Jeg misunder dig næsten. En tur i det lokale supermarked, med alle de forbrugsvalg det medfører, må være sjovere end en tur i Tivoli 🙂

   Har i øvrigt en kollega som fravalgte firmaets private sundhedsforsikring for at få råd til en bil.

   Svar
 4. Niels O

  Hvornår kommer næste afsnit i serien “Høj Pistolfø….” øh jeg mener, “Hvor rige er vi egentlig 33 1/3”

  Svar
 5. Anton

  De fattige i USA må sørme være glade. Selvom de går på arbejde og ikke kan brødføde sig selv og modtager foodstamps, har de en microbølgeovn og en videooptager. Sikken et herligt liv.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.