I dag for 70 år siden – tak!

I dag er det 70 år siden, at de allierede gik i land på Normandiets strande for at befri Europa – det er årsdagen for D-Dag. For Danmark og resten af Vesteuropa var det starten på årtiers frihed, mens Centraleuropa måtte vente 45 år mere. De skiftede blot det nazistiske åg ud med åget fra det andet totalitære monster.

Hvad skal man sige på sådan en dag? For mig er Ronald Reagans tale ved 40-årsdagen (skrevet af Peggy Noonan) stadig en af de bedste, som omfatter både tilgivelse, en hyldest af den frihed man kæmpede om på strandene, og en hyldest til dem der stod i frontlinjen. Om de canadiske soldater sagde han for eksempel, hvad man kunne sige om tusinder af andre: “They knew what awaited them there, but they would not be deterred.”

Som vi skrev for flere år siden, handler det om friheden til at regere sig selv som land, friheden til at regere sig selv som menneske, og friheden til at udtrykke sin egen mening. For 70 år siden begyndte vi at tilbageerobre den frihed. Lad os gøre i dag til den dag, vi minder os selv og vores politikere om, hvem vi er og hvad vi står for.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.