BRIKS og den fraværende succes – igen

Jeg talte forleden med flere folk, der fremhævede de såkaldte BRIKS-landes (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika) store økonomiske vækst. Selv Børsen, der ellers er en ganske ædruelig publikation, skriver med jævne mellemrum om de store muligheder i lande som Brasilien og Sydafrika. Ingen synes at se på andet end andres påstande eller rygter, så her er de konkrete tal, med et lille, lønligt håb om at de kan hjælpe til at mane myten om BRIKS-landene i graven.

Mellem 1990 og 2010 havde Danmark en vækst i det reale BNP per indbygger (dvs. købekraft) på 1,3 % pa. BRIKS-landenes lå på henholdsvis 1,5 %, 4,4 %, 0,9 % og 1,7 %. Mens Danmarks vækst er dykket de sidste år, er billedet ikke væsentligt ændret, med Ruslands olie- og gasdrevne vækst som undtagelse. Og bemærk at sammenligningen med Danmark er ganske fordelagtig for BRIKS, da vi er et af lavvækstsamfundene i OECD! Som figuren (med købekraft relativt til Danmark) viser, er det da heller ikke imponerende, hvad der er af vækst i den egentlige økonomi i f.eks. Brasilien eller Sydafrika. Man skal lægge en ekstra kvalifikation til billedet: Den stigende erkendelse blandt mange økonomer om, at Kina sandsynligvis svindler med sit officielle BNP (læs f.eks. her). Så hvorfor er der så mange, der gerne vil investere i BRIKS? Det er i hvert fald ikke der, jeg har lyst til at have mine pensionskroner stående.

BRICS picture

6 thoughts on “BRIKS og den fraværende succes – igen

 1. Pingback: Forslag til sommerlæsning (1) : Brazil: The Troubled Rise of a Global Power | Punditokraterne

 2. Lars Lorenzen

  Jeg kan ikke få et link frem med påstanden om Kinas svindel med BNP?

  Har du kommentarer til indslaget i TV2 om Schweiz og hvorfor deres velstand er så høj? Bjarne Corydon hævdede de havde en stor finanssektor, men i dagens Børsens hævdes det, at den ikke er større end den danske. Mener selv jeg er stødt på påstanden før – Produktivitetskommissionen? Landet har omvendt nogen af de største medicinalvirksomheder i verden, Roche og Novartis og så er der finmekanik. Se f.eks. deres urindustri.

  Jeg har også bemærket Schweiz vedvarende har haft lave ledighedstal. Det samme gælder Bayern. Omvendt har Danmark igennem de sidste 30 år haft en høj ledighed. Efter kartoffelkuren var den 14 %. Noget kunne tyde på en grundlæggende svaghed i Danmark og det danske arbejdsmarked. Måske for mange ufaglærte?

  Svar
 3. Pingback: Hvem er de virkelige succeser? | Punditokraterne

 4. Pingback: Hvordan går og gik det i Sydafrika? – Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.