Mere om Piketty

I foråret udkom Thomas Pikettys bog Capital in the 21st Century til stor jubel på venstrefløjen og større skepsis på højrefløjen. Mens den danske debat (heldigvis) er stort set ovre, kører den stadig i vores nabolande. Hvis nogle af vores læsere har misset den, havde Dagens Nyheter i dag en leder om ham med overskriften Sloknad Stjärnglans. DN opsummerer den svenske nationaløkonom Per Krusells kritik af Pikettys storslåede teori om kapitaludvikling og en kapitalismens lov med ordene: ”Krusells slutsats? Det som många först såg som revolutionerande rön stämmer, vid en närmare granskning, inte med verkligheten.”

I Norge kører debatten også, hvilket var grunden til at Jesper Roine (Handelshøjskolen i Stockholm og jeg tog turen til Oslo onsdag aften. Tænketanken Civita havde arrangeret debatmøde torsdag morgen med os og den norske økonom og historiker Einar Lie (Universitetet i Oslo). Hele det fine arrangement blev streamet og kan ses her. Vi var også i Dagsnytt 18 – lidt en slags norsk Deadline med flere emner og mere civiliseret debat, som kan ses her.

Det interessante, set fra mit perspektiv, er to forhold. For det første er det tankevækkende, hvordan en mere end 600 sider lang bog med bestsellerstatus helt kan undgå at inddrage de sidste 40 års indsigter i vigtigheden af institutioner og civilsamfund. Disse forskelle, der er afgørende for langsigtet udvikling, ignoreres fuldstændigt. For det andet er det ganske morsomt at se, hvordan debatten i Danmark aldrig kom ret langt. Danskerne er åbenbart ikke så optagede af økonomiske forskelle som svenskere og nordmænd, der har langt stærkere kollektivistiske politiske traditioner. Uanset debatten er sjov at deltage i, tager jeg det som et sundhedstegn.

4 thoughts on “Mere om Piketty

 1. Emil

  Piketty stiller jo spørgsmålet hvorfor er uligheden steget de sidste årtier? Og hvorfor er det især sket I USA og England? Og dette er et rigtig godt spørgsmål, at hans bog så mangler mikroøkonomi i ekstrem grad, er så en anden side.

  Den danske økonomidebat(dog ikke på denne side) foregår på et meget lavt niveau. Det er nærmest som at finansministeriets ADAM-model er lov på trods at denne er bygget på principper som man ikke har brugt de sidste 30 år. Selv vismændene lader til at tage udgangspunkt i modellen(eller den lignende SMEC), i stedet for de mere oplagte Ny-keynesianske modeller.

  Svar
 2. Kjeld Flarup

  Uanset hvor meget Piketty bliver savet ned, så vil han fremover blive brugt som sandhedsvidne for alle mulige venstreorienterede fejlfortolkninger. “Og som Piketty viser…”

  Svar
 3. Pingback: Bistandsbranchens falske profeter. | Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.