Gordon Tullock (1922-2014)

Jeg vågnede her til morgen til nyheden om, at Gordon Tullock er død. Selvom hans helbred har været dårligt de senere år, er det stadig en meget sørgelig nyhed. Tullock var en af de mest kreative samfundstænkere i det 20. århundrede og bredt anerkendt som den bedste økonom, der aldrig fik Nobelprisen. Han skrev ikke mindst The Calculus of Consent sammen med James Buchanan – der fik Nobelprisen i 1986 – som var et af de grundlæggende bidrag til public choice. Det bemærkelsesværdige ved Tullock var dog, at det ikke var hans eneste Nobelværdige bidrag. Tullock grundlagde også, i arbejde parallelt til Anne Kruegers, studiet af rent-seeking, uden hvilket særinteresseanalyse eller korruptionsforskning ville være utænkelig (gated her). Hans analyse fra 1975 af the Transitional Gains Gap er også en klassiker, ligesom en lang række andre bidrag stadig granskes og inspirerer forskere.

Tullock var næsten skræmmende hurtig og bredt interesseret og informeret. Han havde en sjælden evne til at se på problemer fra en anderledes vinkel og til at føre en analyse til sin logiske konsekvens – uanset om vi brød os om den konsekvens eller ej. Han er nok den økonom, der har påvirket min egen forskning mest, hvilket gør hans død til et næsten personligt tab. Der kommer mere om Tullock senere i november.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.