Hvor økonomisk frit er Europa?

Der er efterhånden en lang litteratur, der dokumenterer de økonomiske og sociale gevinster ved øget økonomisk frihed. Josh Hall og Bob Lawson dokumentere for eksempel litteraturen her, og finder at blandt 198 studier har mindre end 4 procent negative resultater. Når man ved, hvilke gevinster der findes på langt sigt, må næste spørgsmål være, hvordan status er i Danmark og resten af Europa.

Svaret findes i figuren nedenfor. The Heritage Foundation har hvert år siden 1995 ratet et stort udsnit af verdens lande på deres økonomiske frihed; hvert år refererer dataene til situationen to år tidligere, så 2015-rapporten viser 2013-status. Alle lande fordeles på en skala fra 0-100, og Heritages indikatorer fordeles på fire områder: Rule of Law, Government Size, Regulatory Quality og Market Openness. IEF Heritage 2015

Og hvor økonomisk frit er Danmark så for tiden? Det mest præcise svar er tjoh: Vi er nummer fire i Europa med en samlet score på 76,3 – som man kan se i figuren. Schweiz er nummer et, efterfulgt af Estland og Irland. Man kan således tydeligt se, hvor dybt irerne reformerede efter krisen, og også hvor forsvindende lidt, grækerne har gjort både før og efter. Kun Ukraine er mindre økonomisk frit end Grækenland ifølge Heritage.

Men som det også ses tydeligt, er den overordnede økonomiske frihed fordelt ganske forskelligt – de farvede dele af hver søjler angiver, hvor meget af scoren der kommer fra hver af de fire underscorer. Danmarks score består således af 93 (Rule of Law), 21 (Government size), 92 (Regulatory quality) og 86 (Market openness). Estlands score, derimod, består af 79, 67, 73 og 86, henholdsvis, mens Sveriges hedder 90, 31, 76, 86. Mens Heritage således vurderer det danske retsvæsen i top – og marginalt bedre end Sveriges- er byrden af den danske offentlige sektor omvendt vurderet som den tungeste i Europa! Og derfor svaret ’tjoh’ – der er gode forhold i Danmark, som holder også oven vande, men også mange ting, vi kan lære af vores nærmeste naboer. Om den kommende regering ser ud over landets grænser på dette punkt må de næste måneder vise…

6 thoughts on “Hvor økonomisk frit er Europa?

 1. Ramon Harud

  “Der er efterhånden en lang litteratur, der dokumenterer de økonomiske og sociale gevinster ved øget økonomisk frihed. Josh Hall og Bob Lawson dokumentere for eksempel litteraturen her, og finder at blandt 198 studier har mindre end 4 procent negative resultater. Når man ved, hvilke gevinster der findes på langt sigt, må næste spørgsmål være, hvordan status er i Danmark og resten af Europa.”

  Den samlede score for de europæiske lande viser også, at lande med en højere score generelt har højere GDP per capita (PPP).

  Men det er lidt sjovt, at kigge særskilt på Government size-kategorien, som Danmark scorer lavt i. Så vidt jeg kan se, er den på ingen måde afgørende: Government size-scoren er negativt korreleret med GDP per capita (PPP) – og således også med flere af de øvrige scorer.

  Er der overhovedet nogen gevinst i at lære af vores nærmeste naboer på dette område?

  Svar
  1. Christian Bjørnskov

   Det er der bestemt ud til at være. Andreas Bergh og Magnus Henrekson skrev for nogle få år siden en find oversigt over litteraturen om størrelsen på det offentlige forbrug og økonomisk vækst, hvis de konkluderer, at sammenhængen er ganske klar. Niclas Berggren, David Lipka og jeg udgav også tidligere en artikel (i Public Choice) om det samme. Hvis man undrer sig over, at meget rige lande an have store offentlige udgifter uden at kollapse, er go-to-bogen nok Andreas’s fine The Capitalist Welfare State.

   Svar
    1. Christian Bjørnskov

     Ja, det er den. men man kan finde en tidligere udgave på svensk, der er meget billigere!

     Svar
   1. Ramon Harud

    Tak for henvisning. Jeg undrer mig som sådan ikke over, at rige lande har råd til relativt større offentlige udgifter. Det virker oplagt – og derfor tænkte jeg umiddelbart, at de offentlige udgifter i sig selv ikke er afgørende. Men jeg må se, om jeg kan finde og læse artiklen.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.