Muslimske naboer

Hvis man følger med i dansk politik, kan man let få det indtryk, at danskerne aldrig bryder sig om muslimer, og slet ikke i deres nærområde. Følger man nok med, indser de fleste dog at politikere helt generelt overdriver, misforstår, og appellerer til det værste i de dummeste danskere. Hvad er derfor op og ned i debatten om, hvordan de fleste danskere egentlig ser de fleste muslimer?

Det gav Pew-centeret forleden et svar på, da de udsendte svarene på et bestemt spørgsmål i 34 europæiske lande: ”Vil du være villig til at acceptere en muslim som medlem af din familie?” Pew illustrerede fordelingen på tværs af Europa i nedenstående figur (hattip: Niclas Berggren). Og som det er tydeligt, er det kun hollænderne, der er mere ’rummelige’ end danskerne. 81 % af danskerne svarede ja, hvilket statistisk reelt er det samme som i Norge (80 %) og Sverige (80 %). Helt i bunden finder man Armenien på 7 % og Tjekkiet på 12 %

Hvorfor er nogle steder da så meget mere skeptiske overfor muslimer end andre? Det kan der naturligvis være mange grunde til – det religiøst kristne Armeniens anstrengte forhold til det muslimske Tyrkiet er f.eks. en kandidat – men som generelt forklaring er det svært at se noget klart mønster i forbindelse med geografi, velstand eller andet. Der er dog ét forhold, der giver en ganske klar indikation, som kan ses i den anden figur i dagens indlæg: Religiøsitet.

Uden at ville konkludere for meget viser billedet, at jo flere der er religiøse, jo færre vil acceptere muslimer i deres familie – men kun i Vesteuropa. Med andre ord indikerer mønsteret i Pews undersøgelse, at religiøsitet gør folk mere intolerante: For hver 2 %, der erklærer at de er religiøse, falder andelen der accepterer muslimer med 1 %. Det mest interessante er dog, at det ikke gælder i Østeuropa. I stedet viser tallene, at hele det tidligere kommunistiske verden reagerer som om de alle var stærkt religiøse. Det passer bl.a. også med nye tyske undersøgelser, der peger på at folk, der var børn i DDR i dag er langt mindre tolerante overfor udlændinge og indvandrere end folk, der voksede op i Vesttyskland. De kommunistiske lande i øst underviste i konformitet og enshed som en vigtig værdi i deres folkeskoler, og også i kommunisme som en slags religion, der ikke måtte stilles spørgsmål ved. Krucifikserne og resten af det stærkt religiøse udstyr blev vare erstattet af billeder og buster af Marx og Lenin.

Konsekvensen virker umiddelbart at have været den samme som stærk religiøsitet: Intolerance og fordomsfuldhed. Om det holder til mere omhyggelig undersøgelse er dog stadig et åbent spørgsmål, og et som Niclas og jeg er interesserede i at svare på, hvis der er tilgængelige data, der tillader det.

6 thoughts on “Muslimske naboer

 1. Kjeld Flarup

  Antager undersøgelsen mon, at det kun er kristne, som kan være intolerante?
  Et interessant spørgsmål til muslimerne kunne være: ”Vil du være villig til at acceptere en kristen som medlem af din familie?” Eller endnu værre: “må din datter gifte sig med en kristen mand.”

  Og hvad betyder ikke acceptere? Æresdrab, afbryde kontakten, gøre arveløs, misbillige, eller bare ked af det?

  I bund og grund er jeg lidt lunken over at kalde et negativt svar for intolerance, for det her er altså noget som er meget personligt og grænseoverskridende. Det er altså noget der gør ondt på alle, hvis ens børn vælger et andet værdisæt end ens eget. Det gælder ikke bare religion (I USA kan man tage politik med for tiden)
  Men det er også vigtigt at tale om, for hvis vores børn ikke kan gifte sig med hinanden, så kan vi ikke tilhøre det samme folk. Især er det et vigtigt spørgsmål i Danmark, hvor vi ser danskerne som et folk.

  Billedet ser lidt anderledes ud i f.eks. Rusland. Her lever folkeslag side om side. Især i kaukasus regionen, hvor min kone kommer fra. I famillie sammenhæng er der kun kristne russere (russere er også et folkeslag). I venindekredsen er der dog en muslim (der er ligeså muslimsk som vi er kristne).

  Hvad nu hvis forventningerne ikke matcher. Kan man sige at danskerne er intolerante overfor indvandrere, der ikke er så tolerante som danskerne.

  Svar
 2. Lasse Aaskoven

  Interessant. Jeg tror, der stilles lignende spørgsmål i World Value Survey, så I burde nemt kunne tjekke om det gælder på inidividniveau.

  Svar
 3. lissi

  Vi har kun intolerante mennesker fordi vi har populistiske partier som føre hadefulde kampagner og er med til at lave love som er med til at splitte landets borgere.

  Svar
 4. Pingback: Punditokraternes Jul – Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.