Economic Freedom of the World 2019

I går udkom den årlige rapport fra the Fraser Institute i Vancouver, der har titlen Economic Freedom of the World: 2019 Annual Report. Jeg har, ligesom man andre forskere og almindeligt interesserede, glædet mig til den. Rapporten, der skrives af James Gwartney, Robert Lawson, Joshua Hall og Ryan Murphy, bruges over hele verden i policy-diskussioner, mens de data, holdet producerer hvert år, bruges intensivt af forskere af meget forskellige politiske observanser og baggrunde (læs f.eks. Bob og Joshs survey fra fem år siden; non-gated her).

Hvert år er der et eller to temakapitler, og dette år er ingen undtagelse. Bob Lawson og Ryan Murphy udvider i kapitel 3 nogle af indikatorerne til at omfatte 1950erne og 60erne, så man kan få en bedre forståelse for den lange udvikling i de vestlige lande. Det virkeligt interessante er, at man her kan se adskillige lande før keynesiansk politik og socialistiske kontrolideer virkelig slog igennem i 60erne, ligesom det også tillader at få et indblik i en række latinamerikanske landes status i 60erne. I kapitel 4 tager Daniel Bennett og Boris Nikolaev fat i ”Economic Freedom, Public Policy, and Entrepreneurship” og diskuterer vigtigheden af økonomisk fri politik for iværksætteraktiviteten. Det er et kapitel, jeg ville ønske af mange danske politikere ville læse.

Ultimativt er rapporten et næsten uundværligt snapshot af, hvordan politik ser ud i verden i dag. Det kan man få et allerførste indtryk af i kortet ovenfor, ligesom man også kan følge udviklingen i Danmark siden 1970. Det har jeg tilladt mig at gøre i den sidste figur, hvor de røde perioder er år med røde regeringer, mens de blå naturligvis er med blå regeringer. Den illustrerer brugen af EFW-indekset: Fremgangen og reformerne under Poul Schlüter og Poul Nyrup er tydelige som en stigning i den økonomiske frihed i Danmark, mens den triste situation under Fogh og Løkke er meget tydelig at se. Reformsporet er gået i stå i Danmark, og EFW-indekset viser det tydeligt.

2 thoughts on “Economic Freedom of the World 2019

  1. Hans

    Vil give dig ret i at det er meget interessant data. Derimod mener jeg ikke at man kan give det ene eller det andet parti skylden for den udvikling vi har set i Danmark.

    Hvis man sammenligner med tilsvarende lande er det den samme udvikling, der har fundet sted og som er fuldt konvergeret siden 2000.

    Svar
    1. Christian Bjørnskov Forfatter

      Jeg er helt enig i, at man ikke kan skyde skylden på det ene eller andet parti. Det viser figuren vel også ganske klart. Men jeg er uenig i, at det_bare_er det samme, der er sket i andre lande. Danmark har, som vi tidligere har vist her på stedet, er vækstproblem da vi ikke økonomisk følger med vores naboer. V ihar derfor tydeligt større behov for alvorlige reformer, men de er helt udeblevet.

      Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.