Man slog et erhverv ihjel

Der er næppe mange danskere der ikke ved, at regeringen onsdag lukkede Nordjylland ned – med Aalborg som undtagelse – og effektivt spærrede folk inde i deres hjemkommune. Begrundelsen var, at Seruminstituttet havde fundet en mutation af Sars-CoV-2 i smittede mink. Man besluttede således, at alle mink i Danmark skal slås ihjel og dermed også, at minkopdræt skal holde op. Med andre ord besluttede regeringen med et sundhedshensyn som official begrundelse, at ulovliggøre et helt erhverv.

Minkproduktionen i Danmark beskæftiger cirka 6000 mennesker direkte, og en del flere i relaterede erhverv og underleverandører, og skabte for blot to år siden en eksportindtægt på 5,7 milliarder kroner. Erhvervet er et af adskillige danske nicheerhverv, der er kendetegnede ved højt specifik know-how og et intensivt avlsarbejde over mange år, der har gjort det globalt førende. Det er denne bragende økonomiske succes, som regeringen reelt nu slår ihjel med åbne øjne og på en baggrund, der i bedste fald er stærkt tvivlsom og i værste fald er ren løgn. Det er i hvert fald værd at bemærke, at Enhedslisten – regeringens måske mest loyale støtteparti – den 7. oktober stillede lovforslag om at ulovliggøre minkproduktion i Danmark.

Mens regeringen og Seruminstituttets Kåre Mølbak onsdag fremstillede minkmutationen af Sars-CoV-2 som en væsentlig trussel, har det i dagene efter vist sig, at man ikke har fundet et eneste eksempel på denne mutation siden september. Flere forskere vurderer derfor, at mutationen allerede er uddød, sandsynligvis ikke har været videre farlig, og på ingen måde har været en trussel mod en kommende vaccines effektivitet (se f.eks. professor Kasper Planeta Kepps oplysende twittertråd). Uanset hvad man gør kommer der hele tiden mutationer af vira, og når man først har en vaccine, er det relativt let at tilpasse den nye varianter. Som en sidebemærkning regner de fleste forskere også med, at nye mutationer typisk bliver svagere – mere farlige mutationer af en eksisterende virus har en tendens til relativt hurtigt at slå sig selv ihjel.

 Minkerhvervet er således blot det sidste offer for regeringens absurde og ofte løgnagtige coronastrategi, der siden april har ført til decideret misrøgt af størstedelen af den danske befolkning. Man forsøger således stadig at formidle et indtryk af, at den nye coronavirus er så farlig som pest eller ebola, i stedet for influenza. Kåre Mølbak påstod for eksempel forleden – som vi påpegede her på stedet – at 95 % af dem der dør med Sars-CoV-2 dør af virussen. Svenske og italienske studier peger på cirka 12-15 %, mens det amerikanske CDC vurderer, at det er 6 % af tilfældene.

Sandheden er, at de nyeste estimater giver en fatalitet for den nye virus i omegnen af to promille, så dens farlighed ligner en influenzasæson som den, Danmark oplevede i 2017-18. Som man kan se nedenfor, hvor vi har plottet den daglige dødelighed de sidste fire år (som et rullende 7-dagesgennemsnit), er 2020 helt normalt, uanset adskillige politiske indgreb. Man kan se, hvordan der var markant underdødelighed først på året og en vis overdødelighed i et par uger i marts-april, men helt almindelig dødelighed resten af året. Selv de to tydelige udsving i september og oktober skyldes ikke Sars-CoV-2, som man kan se ved at følge de to stiplede linjer, hvor den grå er alle dødstal minus de coronarelaterede dødstal.  Siden starten af maj har de to ligget oveni hinanden.

Regeringen, godt hjulpet af et stadig mindre troværdigt Seruminstitut, er med andre ord ved at ødelægge dansk økonomi og hundredetusinder af danskeres liv (undertegnedes inklusive) for at ’bekæmpe’ en sundhedsrisiko af en størrelse – en dødelighed omkring to promille – som vi aldrig har reageret på eller talt om tidligere. Det er et magtmisbrug af dimensioner, og det er ingen undskyldning, at andre lande gør det samme. Hvorfor oppositionen og den danske journalister som samlet stand ikke forlængst har reageret, er et usandsynligt trist mysterium.

10 thoughts on “Man slog et erhverv ihjel

 1. kjeldflarup

  Har du en reference til at man ikke har fundet mink mutationen siden september.
  Det er da en breaking der vil noget!

  Svar
   1. kjeldflarup

    Fantastisk, så virker regeringens nedlukning jo, mutationen forsvandt.

    Ligesom hvidløg holder vampyrer væk!

    Svar
 2. Niels Elbæk

  “Bragende økonomiske succes” er jo rent vås. Erhvervet var i fuld gang med at slå sig selv ihjel. Omsætningen halveret, bankerne lukkede for kredit og et gennemsnitligt tab på 0,7 mio. i 2019. Med andre ord et håbløst underskudsgivende erhverv og et for dyrene rædselsregime med årlig 15 mio aflivede raske dyr. Bekymrende at en økonomiprofessor ikke sætter sig ind i de økonomiske fakta. https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2020/2020-10-28-fakta-om-minkbranchen-i-Danmark

  Svar
  1. Christian Bjørnskov

   Niels: Har du hørt om begrebet ‘svinecykler’? Den slags tilbagevendende nedture er helt almindelige i landbrug og relaterede erhverv og har være beskrevet i over et århundrede.

   Svar
   1. Niels Elbæk

    Jovist kender jeg til op- og nedture i erhvervslivet. Men det er usædvanligt at kalde et erhverv i stor krise for en bragende succes. Siden 2013 – altså de seneste syv år – er antallet af bedrifter faldet, omsætning faldet og underskud steget. Hvis det er en bragende succes, så vis mig gerne en krise. Kineserne er både storaftagere og har selv startet produktion, så mit bud er at erhvervet aldrig kommer op igen. Covid er bare deres held til at få kompensation til en omstilling før de ved egen hjælp var gået konkurs.

    Svar
 3. Frank Olesen

  !Svenske og italienske studier peger på cirka 12-15 %, mens det amerikanske CDC vurderer, at det er 6 % af tilfældene.!

  Det er jo i sig selv nok til at aflyse hele nødretslignende tilstand- Hvilke studier peger på dette?

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.