Kontakttallet faldt FØR nedlukningerne. Også i Tyskland

Forskere fra Ludwig-Maximilians-Universität München har netop udgivet en interessant rapport, hvor de konkluderer, at:

Der har ikke været nogen direkte forbindelse [mellem R-værdien og] de foranstaltninger, der er truffet siden september – hverken med lockdown-light [delvis nedlukning] den 2. november, stramningen den 16. december 2020 [fuld nedlukning] eller med “Føderal nødbremse” [lokale nedlukninger], som blev besluttet i slutningen af ​​april 2021.

Der er med andre ord ikke noget sammenhæng mellem kontakttallet, R, og nedlukningerne.

Konklusionen er meget lig med resultaterne fra min egen analyse af nedlukningerne i Danmark i december, hvor jeg konkluderer

Det testkorrigerede smittetal toppede mellem 13. og 16. december. Tages der højde for, at der går nogle dage før en smittet bliver testet, betyder det, at smittespredningen toppede mindst fire dage tidligere, svarende til senest mellem 9. og 12. december. Dermed har nedlukningerne før jul næppe været afgørende årsag til den faldende smittespredning.

Figuren nedenfor er taget fra notatet, og jeg har tilføjet datoerne, hvor man indførte restriktikoner.

Det er i øvrigt slående, hvor tæt R bevæger sig omkring 1 i hele perioden. Præcis som Otto forudsagde for snart et år siden:

Hvis der er træghed i adfærdstilpasningen, vil infektionsniveauet svinge omkring I*, og smittetrykket omkring én. Jo mere træghed, desto større udsving.

Mon ikke vi kan forvente, at der snart kommer forskning frem, som dækker vinternedlukningerne i mange lande på én gang. De to analyser af Danmark og Tyskland tyder på, at vi (igen) vil se, at befolkningen reagerer før politikerne.

3 thoughts on “Kontakttallet faldt FØR nedlukningerne. Også i Tyskland

 1. kjeldflarup

  Det er velkendt at politikerne har det med at løbe åbne døre ind.

  Men hvordan kan man lave en observation om den politiske handling forstærker resultatet.
  Her kunne man også tage f.eks. opstramningen af reglerne med.

  Svar
  1. Jonas Herby

   Det er et godt spørgsmål. Det interessant er, at politikernes opfordringer og “signaler” (aka nedlukninger” ikke ser ud til at virke, med mindre der reelt er noget at være bekymret for.

   I efteråret skete der løbende nedlukninger, men folk ændrede – så vidt jeg kan se – først for alvor adfærd, i starten af december, da smitten begyndte at eksplodere. Et par stykker har klandret min analyse (https://cepos.dk/artikler/smittespredningen-foer-jul-toppede-inden-restriktionerne-kunne-have-effekt/) for ikke at inddrage restriktionerne d. 2. december, som de – åbenbart – mener var afgørende. Men de restriktioner var jo meget vage, så jeg mangler et godt svar på, hvorfor det netop var 2. december, at nye restriktioner sendte et signal. Hvorfor skete det ikke tidligere?

   Et friskt – og muligvis rigtigt – bud er, at borgerne ikke tidligere mente, at der var grund til at lytte til politikernes signaler…

   Svar
 2. Pingback: Kontakttallet faldt FØR nedlukningerne. Også i England | Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.