Influenzaen forsvandt samtidig i Danmark, Norge og Sverige i foråret 2020

Flere steder er faldet i influenza-tilfælde i foråret 2020 blev set som et bevis for, at nedlukningerne virker. Fx udtalte afdelingslæge på Statens Serum Institut, Peter Henrik Andersen, at ”nedlukningen af Danmark betød nærmest fra dag 1 en stor nedgang i antallet af nye smittede [med influenza]. Det ved vi på baggrund af, at testaktiviteten var den samme«, og han var ifølge Ugeskriftet.dk ”sikker på nedlukningens positive effekt på smittespredningen, når det gælder influenza”

SSI har også officielt tildelt nedlukningen i hvert fald noget af æren for, at udbredelsen af influenza faldt efter i foråret 2020. Sammen med nedenstående figur, skriver SSI, at ”i de følgende uger faldt andelen af patienter med ILS dog igen til stort set ingenting i takt med nedlukningen af Danmark, social distancering, brug af håndsprit og andre tiltag for at undgå COVID-19 smittespredning. Influenzavirus stoppede simpelt hen med at cirkulere på få uger. Og herefter var hovedparten af de undersøgte influenzaprøver negative”. Og den gule pil, som SSI har sat ind mellem 10. og 11. marts, plus overskriften (min fremhævning) efterlader da heller ikke megen tvivl.

Jeg har tidligere (se video her) stillet spørgsmålstegn ved, om faldet i influenza virkelig kunne tilskrives nedlukningerne. Jeg mener, at en effekt af nedlukningerne (og altså ikke signalværdien) tidligst ville kunne ses d. 18. marts (skolerne lukkede 16. marts, og der er to dages inkubationstid for influenza). Selv signalværdien af nedlukningen ville først kunne ses omkring d. 14. (datoerne er markeret med røde pile, som jeg har indsat).

I dag stødte jeg så på et studie fra forskere på SSI af influenzaudbredelsen i Danmark, Norge og Sverige i marts 2020. De viser, at influenzaen forsvandt meget pludseligt i foråret 2020 sammenlignet med tidligere influenzasæsoner. En effekt de tilskriver samfundets (public health and social measures) respons på COVID-19.

Men studiet er også interessant, fordi det viser, at influenza forsvandt præcis samtidig i Danmark og Sverige (og lidt tidligere i Norge). Det fremgår ikke tydeligt af studiet, fordi de ikke lægger data for de tre lande oven i hinanden, men det har Daniel Frandsen heldigvis gjort for os, og resultatet ses herunder.

Konklusionen er altså, at Sveriges – internationalt set – meget milde nedlukning, havde præcis samme effekt på udbredelsen af influenza, som Danmarks (og vel egentlig også Norges) hårdere nedlukninger.

5 thoughts on “Influenzaen forsvandt samtidig i Danmark, Norge og Sverige i foråret 2020

 1. Uffe

  Hej Jonas,
  Tak fordi du tager emnet op.
  Sveriges sundhedsmyndighed kom også selv med en kommentar om, hvorfor deres influenzasæson forsvandt. I Sverige er det ikke nedlukninger, der fjerner influenza, her kan myndighedernes anbefaling gøre det.

  Link: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/influensa-veckorapporter/arkiv-20202021/influensarapport-vecka-15-162/

  Citat:
  “Influensaaktiviteten har varit mycket lägre än förväntat hela influensasäsongen vilket beror på att rekommendationerna för att minska spridningen av covid-19 i Sverige och globalt även minskar smittspridningen av influensa.”

  Svar
  1. Jonas Herby Forfatter

   Interessant. Den kendte jeg ikke til. Men de har vel bare set på ca. samme data, som fik nogen i Danmark til at tænke, at det var nedlukningerne…

   Svar
 2. Pingback: Hvem tjekker faktatjekkerne? | Punditokraterne

 3. Pingback: RS-virus – der var lige så smitsomt som COVID-19 forsvandt også i Sverige uden nedlukning - Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.