Hvilket ansvar har finanssektorens ESG-politik for energi-krisen?

Hvis verden holdt op med at bruge fossile brændsler i morgen, ville det resultere i en katastrofe ud over, hvad menneskeheden hidtil har oplevet.Fossile brændsler står for 84 pct. af verdens energiforsyning. I EU er det 73 pct., og selv i Danmark tegner det sig for 67 pct. Det er endda under den omdiskuterede forudsætning, at biomasse regnes for klimaneutralt. Det vil tage lang tid at udfase fossile brændsler. Det får vi i øjeblikket en forsmag på i Europa under energikrisen. 

Årsagen til den aktuelle energikrise skal bl.a. findes i en forceret afvikling af fossil produktion drevet af politiske beslutninger. Men en del af forklaringen kan også ligge i, at investorer og finansielle virksomheder markerer sig på at sige nej til at finansiere den fossile produktion. Også det afspejler et politisk pres fra ikke mindst EU-kommissionen, som har rullet en dyne af regulering og regnskabsstandarder ud over virksomhederne for at fremme “bæredygtighed”. Men en del banker, pensionskasser og andre har ført sig frem med et svulstigt sprog om deres “bæredygtighed”, og de er endnu ikke tvunget til at udfase deres fossile forretninger (Danske Bank afviser f.eks. kunder med mere end 5 pct. fossil energi i deres portefølje). 

Det vil sige: Der var meget snak om “bæredygtighed” før energikrisen. Men hvor er den nu? Den hører vi ikke meget til. Det er ellers netop nu, man kan se effekten af den faldende fossile forsyning. Hvorfor er ESG-direktørerne ikke ude og fejre?

Jeg savner, at medierne og andre holder dem op på deres politik. 

Hvor skyldig er den finansielle sektor i energikrisen? Måske ikke så meget, når det kommer til stykket. Realiteten er jo, at en del af investeringerne bare er blevet overtaget af andre. Pensionsfonde, der har solgt ud af deres fossile aktiviteter, har netop solgt dem til andre. Hvis de rigtig skulle have effekt, skulle de have stoppet produktionen. Men hvis deres medansvar for energikrisen er om ikke fraværende, men begrænset, er de til gengæld skyldig i et betydeligt hykleri og greenwashing.

5 thoughts on “Hvilket ansvar har finanssektorens ESG-politik for energi-krisen?

 1. Dines Jessen Petersen

  Flokmentaliteten blandt politikere og journalister er monumental. De rygklapper sig selv, er så selvtilfredse, de der lider under den gældende politik må bare lide, for jordens undergang er nær. Kina samt resten af asiens lande bygger selvfølgelig kulkraftværker, de vil ikke stoppe deres udvikling grundet en vestlig mode. Og vi skyder os selv i foden, eftertænksomhed er forbudt.
  Finanseringsinstitutters ageren i f.eks. Afrika, hvor de ikke vil finansere fossile kraftværker, som er betingelsen for at Afrika kan udvikle sig, er skandaløs, men selvfølgelig i overensstemmelse med danmarks og EU`s politik.

  Svar
 2. Finn Elholm

  NEEEJ, Otto Brøns-Petersen Vi skal ikke holde dem op på deres politik på den måde, du antyder, hvis jeg ellers forstår dig rigtigt. Så vil de bare sige, at grunden til at vi står i den aktuelle situation er, at der er bygget for få vindmøller og sat for få solpaneler op. De vil i den aktuelle valgkamp sige, at den aktuelle energimangel beviser, at den grønne omstilling går for langsomt. Selv Venstre er med på den vogn.

  Den måde, de skal holdes op på den miserable energiforsyningssikkerhed, vi lige nu oplever konsekvenserne af, er – som du selv skriver – den forcerede afvikling af fossile energikilder samt beslutningen om ikke at bruge a-kraft. Det første kan vi holde dagens politikere op på, men beslutningen om at afstå fra at bruge a-kraft må vi holde tidligere generationer af politikere ansvarlig for.

  Men måske er der håb forude, hvad det angår, da EU nu har erklæret a-kraft for en ren energiform. Det kunne man spørge klimakulten på Christiansborg om.

  Tak for oplysningen vedrørende Danske Bank. Beskæmmende.

  Svar
 3. Kristian

  Hej Otto,

  Tak for altid godt skrevne og saglige indlæg. Kan det tænkes at de finansielle virksomheder, af frygt for påtaler og udskamming har rettet ind efter nye direktiver på ESG området? Podcasten “rig på viden” har været omkring emnet ganske fint og her påpeges “man vil have slutinvestorerne(os) til at tage mere ejerskab og den vej igennem presse en dagsorden igennem”. https://podcasts.apple.com/dk/podcast/rig-p%C3%A5-viden/id1525129463?l=da&i=1000541187903

  Svar
 4. Lars Nielsen

  De finansielle institutter har vel bare gjort en dyd af nødvendigheden. Når politikerne siger, de vil udfase fossil energi, er der en risiko for, at åbning af nye olie- og gasfelter samt kulminer, vil blive en underskudsforretning, som det vil være dumt at finansiere med lån, som de ikke kan betale tilbage.

  Svar
 5. Pingback: Hvilket ansvar har finanssektorens ESG-politik for energi-krisen? – Klimarealisme.dk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.