Blanke stemmer i 2022

Folketingsvalget i 2022 blev på flere måder særligt. De traditionelle, store blå partier kollapsede begge, Socialdemokraterne fik et nogenlunde godt valg på trods af at mange ministre personligt fik elendige valg, og regeringsdannelsen ser næsten lige så besværlig ud som den politiske situation kommer til at blive, når regeringen er dannet.

Et særlig forhold må dog fremhæves udover de rent politiske resultater: Folketingsvalget i 2022 bød op en historisk stor andel af vælgerne, der mødte op på et valgsted for at stemme blankt. 47.091 danskere afleverede en stemmeseddel, hvor de ikke stemte på nogen. Det er 1,33 procent af alle de afgivne stemmer, eller næsten lige så mange stemmer som Frie Grønne og Kristendemokraterne fik tilsammen!

Hvor unikt, 2022-valget var, kan ses på nedenstående figur hvor vi plotter andelen af blanke stemmer (sort markører) og valgdeltagelsen siden septembervalget i 1953 (hvide markører). Mellem 1990 og 2019 afgav i gennemsnit 0,63 procent af de danskere der stemte, en blank stemme; mellem 1953 (efter Grundlovsændringen) og 1988 var gennemsnittet 0,37 procent. Ved valget den første november 2022 var andelen af blanke stemmer således mere end det dobbelte af et almindelig valg,og 69 procent højere end den tidligere rekord fra 2015.

Foreløbig kan man kun spekulere på, hvad grunden er til de mange blanke stemmer., men apati er ikke en sandsynlig grund. Valgdeltagelsen – som også kan ses i figuren – er nemlig ikke specielt lav, men på linje med 2019, 2005, og 1994, og langtfra så lav som i 1990. Borgerne har tydeligvis taget tid til at tage ud til valgstederne for aktivt at afgive en blank stemme. Den mest rimelige fortolkning af de ekstremt mange blanke stemmer er således, at de er en protest mod dansk politik som helhed: De indholdsløse karrierepolitikere der går op i politisk spin og spillet i stedet for indhold, de efterhånden mange års reformstilstand, lovbrudene som ingen i Folketinget rigtigt gider at bekymre sig om, og den udbredte borgerlede blandt politikerne. De 47.091 blanke stemmer burde være et ¨wake-up call’ til Danmarks politikere, men bliver det nok næppe med dem vi har stemt ind.

3 thoughts on “Blanke stemmer i 2022

 1. Svend Spanget

  Lige mine tanker.
  Jeg stemte dog ikke blankt i det naive håb, at Mette Frederiksen ville blive vraget…
  Der er et stort behov for regelmæssig udskiftning af folketingets medlemmer.
  En plads i folketinget skal ikke gå i arv i familier og/eller være en livslang karriere.
  2-3 perioder eller 10 år kunne være en god begrænsning.

  Borgerlede eller vælgerlede avler politikerlede eller omvendt – en virkelig usund tilstand!

  Svar
 2. Oluf Johnsson, MEd CPE, dipl. AE. BSc. med.

  Situationen med den sjældent anvendte paragraf i Valgloven af 1953, der tildelte Socialdemokratiet et “gratis”, ekstra kredsmandat til trods for, at de borgerlige oartier fik, var det ca. 63.000 mere ebd Docialdemokratiet med støttepartier leder tanken hen på Trumps påstand pm svindel. Er der i USA tale om en lignende såidsfindighed i detes valglov som i vires af 1953? Den er idag forældet, da optællingen dker meget hurtigere og mete sikkert idag i forhold til 1953! Kan nogen sammenligne de to valglove? Hvem har rygrad til at modernisere vores valglov ved fsksffelde af denne særtilfeling af et kredsmanfat, så det er de gaktisk sfgvne stemmer, der afgør valget?

  Svar
 3. Lars Nielsen

  Tankevækkende indlæg. Udviklingen tyder på, at jo flere partier, der stiller op, jo sværere har vælgerne ved at beslutte sig. Det er egentlig heller ikke så mærkeligt, for jo flere partier, der er, jo flere valgprogrammer skal man sætte sig ind i.
  Samtidig viser antallet af blanke stemmer, at de pågældende ikke afviser demokratiet, for så var de blevet hjemme.
  De blanke stemmer er måske derfor mere ærlige end os andre, som stemmer på et eller andet parti eller en person, selv om vi reelt ikke er i stand til at overskue konsekvensen af vores stemmeafgivning

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.