Vi skal vænne os til svingende elpriser

Elpriserne er svinget rigtig meget det sidste år. Det skyldes især afbrækkene i de russiske gasforsyninger til EU. Men svingende elforsyning og -priser bliver hverdag også på længere sigt, når der kommer mere vind og sol i elsystemet.

Det skriver Line Andersen og jeg om i en artikel i Klimamonitor.

Artiklen er en reaktion på en analyse fra Klimarådet. Den viser, at det vil blive dyrere, hvis der skal være stabil forsyning med el, fordi der skal være et fuldt udbygget alternativt system parat, når vind og sol ikke producerer nok. En del af tilpasningen bør derfor ske gennem mindre forbrug, drevet af højere priser i flaskehalssituationer.

Vi kritiserer analysen på især to andre punkter.

For det første lægger Klimarådet op til, at der skal etableres en national kapacitet, der kan anvendes, når sol og vind svigter. Men det vil gøre problemet endnu værre, hvis EU-landene afskærmer sig fra det fælles elmarked. Og det er derfor også i strid med reglerne.

For det andet afviser Klimarådet uden videre, at atomkraft kan blive relevant i Danmark – dog med en dør åben for små anlæg. Men det bør ikke bero på en politisk afgørelse – og slet ikke på baggrund af så beskeden evidens som i rådets rapport.

Du kan læse artiklen i Klimamonitor her.

3 thoughts on “Vi skal vænne os til svingende elpriser

 1. Ole Gerstrøm

  Energi er et livsnødvendigt grundlag for vor civilisation. Men “Vi skal vænne os til …” lyder det. Hvem er herskeren? Tænk om fornuften kunne herske. På Åbenrå havn stod et top-moderne kulkraftværk med state of the art røgrensning. Det blev revet ned for nylig. I 1984 åbnede Mærsk McKinney og Prinsen for hanerne på Thyra feltet, som kunne dække landets behov for olie og gas. Vi havde forsyningssikkerhed. Lige nu er feltet til årelang service. Det har man vidst i mange år ville komme. Men ingen erstatningsudvinding blev etableret. Folketinget har besluttet, at energiudvindig fra Nordsøen skal slutte i 2050. På grund af den livsnødvendige CO2! Men: “02/26/14 Canadian ecologist Patrick Moore, Greenpeace Co-Founder, Says ‘No Scientific Proof’ Climate Change Is Caused By Humans. Patrick Moore, one of the co-founders of Greenpeace – is to assert that climate change, the warming of Earth’s surface temperature over the last century, is not caused by humans.“There is no scientific proof that human emissions of CO2 are the dominant cause of the minor warming of the Earth’s atmosphere over the past 100 years,”

  Svar
 2. Kjeld Flarup

  Vind og sol er åh så billigt har vi i flere år fået tudet ørene fulde af. Men det har udelukkende kunnet lade sig gøre, fordi man havde billig russisk gas som backup.

  Svar
 3. Ivan Norling

  Er vind og sol miljøvenligt? Næppe.
  Er vind og sol rentabelt? Vist nok ikke.
  Er fornuften gået fløjten? Helt sikkert.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.