En hemmelig historie

“At bruge fortiden til at begrunde sin handling i nutiden er forkert”.

Så vidt dr. phil. og professor i historie ved Copenhagen Business School Ole Lange. Anledningen er et interview, hvori professoren nok engang skælder statsministeren ud for at være “ubegavet”.

I så fald er vi rigtig mange ubegavede på denne klode. Vi er rigtig mange, der bruger fortiden bare en gang imellem evt. med henblik på at blive klogere på nutiden eller gøre tingene bedre i fremtiden. Det kan være i ens privatliv, det kan være i ens arbejdsliv, det kan være som statsminister eller som socialpædagog, som dansker eller somalier.

Men ikke som historiker. Så bruger man ikke historien. Det ville være regulært misbrug. Historien er hverken for svage sjæle eller almindelige halvhjerner. Den er for historikere, der kan fortælle os andre, hvad den egentlig går ud på. I små doser, naturligvis, så vi ikke overbelastes eller fristes til at drage forhastede konklusioner. Historien er således bedst hengemt, hvis ikke ligefrem et internt anliggende eller en forretningshemmelighed. Det undrer en halvhjerne som undertegnede, hvad Ole Lange overhovedet gør i sit eget fag eller på Copenhagen Business School, som begge må formodes at være steder for anvendt videnskab.

1 thought on “En hemmelig historie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.