FN og Israel

Når talen falder på det israelsk-palæstinensiske problem, er det almindeligt selv blandt borgerligt-liberale aviser, der burde vide bedre, at antage, at løsningen på problemet ganske simpelt er, at USA må tvinge Israel til at ændre opførsel.

Hm, mon det virkelig er Israel, der er den primære drivkraft bag problemet, og ikke det udbredte ønske blandt nære og fjerne naboer i regionen om at udslette landet? I hvert fald har USA indtil videre brugt sine kræfter på anden vis, og en række lande i regionen, der ikke kendte til demokrati, synes nu at bevæge sig i den retning, mere eller mindre frivilligt. Det synes at gøre dem mindre blodtørstige og mindre afvisende over for Israel. Muligheden for fredelig sameksistens øges langtsomt, selvom der er tilbageslag.

Som omtalt i denne artikel fra NYT, har selv FN ændret sig. Væk fra tidligere tiders åbne jødehad og fordømmelse.

Det er interessant at se, at selv NYT, som jo ellers hører til de kredse, der synes blændet af FNs “moralske autoritet“, nævner FNs problemer med olie-for-mad programmet og et generelt imageproblem samt pres fra USA som årsager til forbedringen af forholdet mellem FN og Israel, herunder nedlæggelsen af en række udvalg for institutionaliseret fordømmelse af jøder, som ikke længere er nødvendige. Heldigvis.

Det kan være svært at se det, ikke mindst i disse dage, hvor demokratimodstanderne i Irak skruer op for hypervolden for at skræmme befolkningen væk fra valget på lørdag. Men det går stadig fremad i regionen, og det smitter nu af også på FN.

Ja, tænk. Det kan måske ende med et FN, som man kan være bekendt at støtte.

Hvem ved, måske siver de nye tider også ind på danske redaktioner en dag?

16 thoughts on “FN og Israel

 1. Mr. Law

  Tja, jeg vil hellere bede Limagolf opremse de arabiske lande, der ikke ønskede at udslette Israel i de første knapt 45 år af statens eksistens.Men heldigvis er antallet af arabiske stater, der åbent ønsker at udslette Israel, blevet færre i de seneste år. Kun Iran, der i øvrigt ikke er en arabisk stat, står vel tilbage. De fleste andre stater har ændret politik på det seneste. Hvad der netop er udslag af den vellykkede amerikanske mellemøstpolitik (ja, Limagolf, jeg skrev “vellykkede”).Men ønsket om at udrydde Israel og kaste jøderne i havet lever desværre stadig videre blandt de arabiske folkeslag. Medier i regionen er, trods stærk statsstyring, fyldt med et jødehad, der er dybt skræmmende. Så fjendtlige naboer er der stadig, selvom det går den rigtige vej også på det område.Åh jo, og så er der jo Hamas, som Limagolf vel må have hørt om. De må da også regnes som naboer og har stadig nogle ganske ubehagelige hensigter.Men jeg må medgive Limagolf, at det går fremad. Det var i øvrigt også pointen med denne posting.

  Svar
 2. Limagolf

  “…og ikke det udbredte ønske blandt nære og fjerne naboer i regionen om at udslette landet?”Måske kunne Mr. Law opremse de “nære og fjerne naboer” der ønsker at udslette Israel?/Limagolf

  Svar
 3. Limagolf

  “Tja, jeg vil hellere bede Limagolf opremse de arabiske lande, der ikke ønskede at udslette Israel i de første knapt 45 år af statens eksistens.”Nu skrev du jo (i nutid!) at der var et ønske blandt nære (flertal) og fjerne (flertal) naboer om at udslette Israel. Og adspurgt direkte når du så op på sammenlagt et(!) land der ønsker Israels udslettelse, nemlig Iran!Derudover er der kold krig med Syrien, men der er vist næppe nogen der kan se den blive varm. Dertil er Israel ganske enkelt for militært overlegent.Hamas er ikke en nationalstat men en terrororganisation. Den kan slå Israelere ihjel, men det vil være en markant overdrivelse at den udgør en territorial trussel mod Israel. Det samme kan i øvrigt siges om Hezbollah.Så kernen i dit udsagn er en fortsættelse af den skræmmekampagne især amerikanske jøder elsker at bruge, nemlig at hele mellemøsten vil smide Israel i havet og de kæmper en kamp for national overlevelse.Det er bare ikke sandt.Fremdrag et atlas og slå op på mellemøsten. Tæl de lande der er fjendtlig indstillet over for Israel. Du vil nå frem til 1,5. RESTEN er orienteret mod vesten, nogle får endda militærstøtte af USA.Det er irriterende at debat om Israel og palistinenserne altid skal forgå på basis af løgne og overdrivelser.:-(/Limagolf

  Svar
 4. Mr. Law

  Nej, Limagolf.Jeg skrev ikke kun i nutid. Jeg pegede på, at drivkraften bag problemet har været et udbredt ønske om at udslette Israel, eller udtrykt mere diplomatisk: en nægtelse af at anerkende statens ret til at eksistere.Vi er enige om, at udviklingen er vendt, hvilket jeg betragter som noget positivt på vejen mod den palæstinensiske stat, vi vist begge ønsker at se en dag.Men jeg betragter det som dybt bekymrende, at de statscensurerede medier stadig plejer et helt uhyrligt jødehad. Det bekræfter for mig at se mistanken om, at tilnærmelsen til Israel kun er dobbeltsnak, påtvunget de omkringliggende despoter af deres nuværende underlegenhed efter Sovjets fald og fraværet af støtte herfra. Arafat spildte mange år ved netop den slags dobbeltspil.Så jo, Limagolf, Israel er stadig truet af uvenlige naboer. Men det går da heldigvis fremad.

  Svar
 5. Bielefeldt

  Mr. Law 1, Limagolf 0. Et godt eksempel er bedre end hundrede teorier, som Michael Mandelbaum så rigtigt siger. Eksemplet kommer derfor her: Man kan ikke ringe fra Pakistan til Israel. Det er officielt. Og jeg har endda selv prøvet. Hvor ikke mon?

  Svar
 6. Bielefeldt

  Det er desværre ikke kun palæstinenserne, der praktiserer dobbeltsnak og hykleri af værste skuffe. Europa er rigtigt godt med. EU kritiserer Israel for landets såkaldte mur, der reelt set er et sikkerhedshegn, som skal sikre den israelske befolkning – heriblandt muslimer og kristne – mod terrorisme. Må man i al stilfærdighed spørge europæerne: Hvad med det sikkerhedshegn – eller er det en mur? – der afgrænser Fort Europa fra Nordafrika og Mellemøsten, og som skal holde nordafrikanere og orientalere ude af Europa? Hvorfor er Europas “mur” ikke apartheidlignende og racistisk som Israels åbenbart er det? En beslægtet pointe: Hvorfor fokuseres der evig og altid på jødiske bosættelser i Gaza og på Vestbredden, når der aldrig rettes opmærksomhed mod EUs egne bosættelser i Marokko? Ceuta og Melilla kaldes i danske medier (senest DR og Berlingske Tidende) for enklaver. Javel. Har nogen forresten set det dobbelthegn, der omgiver bosættelserne? Den selektive harme har aldrig haft det bedre.

  Svar
 7. Kim Poulsen

  Hvad med de muslimske bosættelser i Europa. Subkulturer og zones non droits, lokale gazastriber der truer med at gøre Europa til en stor borgerkrigszone? (det er vel kun et spørgsmål om tid, hvis ikke man begynder på repatriering af muslimske befolkningsgrupper)Muslimske bosættelser er den moderne verdens suverænt største sikkerhedsproblem, og vi må stadig ikke rigtigt kalde en spade for en spade.

  Svar
 8. Jacob Mchangama

  Ad Kim: Hvad er kriterierne for den repatriering du foreslår, hvem går fri og hvem får lov til at blive? Skal kriterierne fremgå af en ny lov eller?

  Svar
 9. Kim Poulsen

  Hæhæ, det er sgu da svært at svare på. Hurtigt svar:Statsborgerskab kunne være et kriterium. Men vent til de første bomber springer, så kommer der nok gang i debatten.Umiddelbart er det noget grisseri at skulle dømme folk sådan, men friheden kan kun eksistere, hvis barbariet holdes ude. Lukker man barbarer ind i folden må man have et overvågningssamfund.Jeg vil hellere lukke grænserne for alle muslimske lande end give køb på den frihed vi andre kan have. Et virtuelt hegn om muslimske områder indtil de bliver voksne nok til at deltage i verdnesfællesskabet, er vel en pragmatisk og rimelig løsning?Jeg mener simpelthen ikke vi kan opretholde “vi andres” frihed uden at skærme mod agressive klankulturer.”vi andre” er forstået som mennesker der primært anerkender mennesker som individer/borgere i et civilsamfund, ikke som familiemedlemmer i en klan.Paradokset bliver påpeget skarpt lige om lidt, men jeg er desværre ude af døren 🙂

  Svar
 10. Peter Kurrild-Klitgaard

  Kim Poulsen skrev “(det er vel kun et spørgsmål om tid, hvis ikke man begynder på repatriering af muslimske befolkningsgrupper) Muslimske bosættelser er den moderne verdens suverænt største sikkerhedsproblem, og vi må stadig ikke rigtigt kalde en spade for en spade. … Statsborgerskab kunne være et kriterium.”Nu har dette ikke så meget med Mr. Laws post at gøre, og jeg hader generelt at blande mig i debatter om indvandring/indvandrere til Danmark/religion o.s.v., men lad mig lige få en ting “straight”: Siger du, Kim, at man skal “repatriere” personer, som indtil videre har været lovligt i Danmark (måske hele deres liv), og som ikke er tiltalt eller dømt for noget ulovligt, ene og alene p.b.a. deres religion?

  Svar
 11. Jacob Mchangama

  Vil det så sige, at “hvis bomberne springer” vil jeg og andre af muslimsk afstamning, som lever helt normale liv indenfor lovens grænser (og vi er nogle stykker af den slags skulle jeg hilse og sige)skulle tåle at blive “repatrieret” pga en mere eller mindre løs grad af association med en religion?

  Svar
 12. Peter Kurrild-Klitgaard

  Holy war! Holy shit!Jeg vil trygt overlade denne til punditokrat Mchangama, hvis hår jeg iøvrigt vil sige er ganske flot–det minder næsten om dén frisure, jeg havde, da jeg var ung, og Simply Red var inPS. “KykkeliKys” … Den havde jeg ikke hørt før; jeg har efterhånden vænnet mig til Klirring-Krudtgård og Kugleklat-Kravlegård, og hvad min gamle ven “Formanden” og andre ellers har døbt mig gennem tiderne.PPS. Jeg aner et mønster: Kimporator bryder sig ikke om danskere med mærkelige efternavne og mærkeligt hår! Det kan jeg–af gode grunde–ikke andet end tage meget personligt … 😉

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.