Den borgerlige dømmesyge

“Med mindre prostatakræften sætter en stopper for projektet, er der meget der tyder på, at Jørgen Leth ender sin kunstneriske bane som pornograf for Nordisk Film. Så forbruget af unge kvinder vil fortsætte. Men kan vi i det mindste ikke blive enige om, at han bør holde sig til at kneppe som privatmand på Haiti. Det kan ikke være rigtigt, at det er øens danske konsul, der lægger pik til.” Det skrev direktøren for Kvinfo i en anmeldelse af Jørgen Leths bog Det uperfekte menneske. Hvorpå forfatteren Jens Christian Grøndahl satte hende på plads i et DRs Debatten med ordene: “Sådan skriver en rejekælling!”. Den sad.

Der er imidlertid ikke kun én, men mange rejekællinger i den danske debat. Problemet er ikke kun feminismen, der vanen tro skriger og skråler, om det så er Elisabeth Møller Jensen eller Lone Dybkjær, der lægger stemme til; problemet er heller ikke alene lighedsmanien eller janteloven, som kræver et offer hver dag, om vedkommende så hedder Eva Kjer Hansen eller noget helt andet. Alt dette er åbenlyst. Hvad der er mere dunkelt – måske især for borgerlige væsener – er den borgerlige dømmesyge, der stortrives i Danmark. Hvis det ikke havde været for den borgerlige dømmesyge, ville sagen imod Jørgen Leth ikke have eskaleret og taget den groteske drejning, den gjorde. Det kan sagtens være, han alligevel ville have skullet vinke farvel til posten som konsul, men hele efterspillet, den moralske fordømmelse og lynjustits, den ville vi – og især han – have været foruden.

TV 2’s sportschef Morten Stig Christensen personificerer den borgerlige dømmesyge. Det er den, der ligger under for flertallets tyranni, fordi den er uden rygrad. Den er det modsatte af civilcourage. Den er pøbel. Og dermed nøjagtig lige så grim som den socialistiske eller kommunistiske pøbel.

Al pøbel er det frie samfunds fjende nr. 1. Hvis ikke engang borgerlige væsener forstår det, forstår de ingenting. Og så ser det sort ud.

8 thoughts on “Den borgerlige dømmesyge

 1. Nicki Nielsen

  Jeg ser intet problem i at TV2 fyrede manden. Hvis en privat (okay, tv2 er semi-privat) virksomhed skønner at en højt profileret ansat skader brandet grundet sin opførsel så er det vel deres ret at afskedige personen.

  Svar
 2. Karina

  Helt rigtigt set! Den eneste formildende omstændighed ved Morten Stig Christensens skammelige vejrhanepolitik er, at den trods alt var erklæret og ærlig: Leth skulle fyres, hvis “folkestemningen” imod ham blev stærk nok.Det er samme fænomen, som når virksomheder i ord og handling (og penge!) støtter kapitalismens mest umenneskelige modstandere – og indfører “socialt ansvar” og deslige.

  Svar
 3. John

  Problemet med Leth sagen var jo lige så meget at han og kammerat Von Trier, jo ser sig selv som racismens ypperste modstandere. Når alt kom til alt, så er det jo sjovest at herske, synes Leth at have tænkt, og dette gør ham jo til en hykler.

  Svar
 4. David G.

  Vi lever i den principløse moralismes tidsalder, som forudsagt af Kierkegaard, Tocqueville, Burckhardt, Nietzsche og mange andre stærke tænkere. Eneste remedur er ikke selv at falde for den.Jo mindre frie, folk i virkeligheden er, fordi de har ladet sig gøre til statsslaver, jo mere trives denne tomme moralisme, som intet har med moral at gøre.David G.

  Svar
 5. PDH

  Tja…kvinder er jo bare rejekællinger: De sgu’ bare holde kæft og sprede benene – hvis de er unge og mændene er halvpædofile (som Leth) ellers skal de sgu’ bare dratte om, hvis de er gamle og rynkede (som Leth), ikke sandt?!

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.