Save the world

De fleste kender nok situationen. Man kommer slentrende lige så fredeligt i sine egne tanker, og pludselig springer de frem: underskriftsjægere. Det er ikke din person, de er interesseret i. Det er alene din signatur. Den ene dag skal man skrive under på, at man er “imod AIDS” – hvad det så end betyder i praksis. Den næste dag skal man være “imod fattigdom” eller “imod stofmisbrug”.

Hvis man formaster sig til at svare “nej tak” til tilbuddet, så får man underskriftsjægernes moralske forargelse at føle. For er man virkelig ‘for AIDS’, ‘for fattigdom’ eller ‘for stofmisbrug’? Og denne forargelse får man slynget i ansigtet, eller rettere imod sin ryg, selv om man ikke har ytret sine egentlige begrundelser.

Selv om man ikke har dristet sig til at påpege, at alle disse underskriftsindsamlinger udgør en form for moderne gerningsretfærdighed (uden det helt store tryk på gerning). Selv om man ikke har indvendt, at det i øvrigt ikke giver mening at lægge sin lod i en så abstrakt skål. For hvem er, når alt kommer til alt, ‘for AIDS’, ‘for fattigdom’ eller ‘for stofmisbrug’? Hvor er den potentielle negation, der gør forpligtelsen til en meningsfuld handling? Og hvordan kan man overhovedet give noget så personligt som sit konkrete samtykke – sin underskrift – til en sag, man på ingen måde er part i.

Men sådan er verden åbenbart, og det kan jo ikke nytte at ignorere den. Derfor har jeg en opfordring til alle disse underskriftsindsamlere. Hvad med at træde et par skridt op af abstraktionens stige? Hvad med bare at få os til at skrive under på, at vi vil frelse verden? Alle de andre emner udgør vel logisk set underkategorier, og så kan vi ligesom få sagen ud af verden på en gang. Til gengæld kunne vi, der nu er blandt de frelste, modtage en lille ‘save the world’-nål, som vi kan sætte fast på overtøjet; så vi slipper for at blive antastet hver eneste gang, vi er ude at gå. Ville det ikke gøre tilværelsen lettere for alle parter?

4 thoughts on “Save the world

  1. Niels A Nielsen

    I mig farer der en lille djævel, når jeg møder den slags påtrængende, salvelsesfulde “godgørere”. Et par åndelige godgørere fra Jehovas Vidner bankede på min dør for nogle år siden og begyndte med at forklare, at de havde opskriften på fred i verden, og at de gerne ville fortælle mig lidt om det. “Nej tak”, svarede jeg. Og så kom den sikre trumf: “Men vil du da ikke have fred i verden?”. “Overhovedet ikke, nej”, svarede jeg og lukkede døren roligt nok til at nå at se underkæben falde ned på brystet af disse “banke på”-mennesker.Måske man skulle have et lager af Kålunds digt, “Jeg Elsker den Brogede Verden”, liggende til uddeling.Måske I har et par idéer til svar til de retfærdige, som kunne forarge dem lidt mere end bare “nej, tak”. Lidt i stil med:”Nej tak du, jeg er lige på vej hen for at hente min nye Porsche”eller”Har du virkelig ikke noget mere fornuftigt at lave end at rende rundt og prakke folk afladsbreve på? Har du ikke en gammel syg bedstemor, der trænger til hjælp?”Jeg elsker den brogede Verdentrods al dens Nød og Strid;for mig er Jorden skøn endnusom i Patriarkernes Tid.De snakke, som om den er gammel,af Synd og Sorger mæt.O nej, den flyver endnu i Dansom Solen saa ung og let!Jeg har grædt, som andre, af Smerte,fordi min Boble brast.Men Boblen er ikke Verden;læg Verden det ej til Last!Var Livet en Dans paa Roser,mon alt da var bedre end nu?Hvis ej der var noget at kæmpe for,hvad var da vel jeg og du?Kamp maa der til, skal Livet gro,ej Kamp blot for dagligt Brød,men Kamp for Frihed i Liv og Tro —thi evig Stilstand er Død!Og derfor elsker jeg Verdentrods al dens Nød og Strid;for mig er Jorden skøn endnusom i Patriarkernes Tid.

    Svar
  2. Pelle

    Ahhhh, men at frelse verden betyder jo forskellige ting, for forskellige mennesker.Ville nødig blive fanget i en religiøst “reddet” verden f.eks.Men at være “imod AIDS” er jo temmeligt konkret, in an abstract sort of way 🙂

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.