Grass Cunctator II

En muligvis interessant vinkel på Grass’ forsinkede afsløring af at have tjent i Waffen-SS findes her.  Det fremgår, at de amerikanske militærdokumenter, der dokumenterede, at han blev taget til fange den 8. maj 1945, sad som fange i et lille års tid og afgav en erklæring, var offentligt tilgængelige i årtier.  Enhver, også en agent for DDRs politiske politi (“Stasi”, Ministerium für Staatssicherheit) kan have læst dem.  Stasi indsamlede gennem årtier alle mulige oplysninger om prominente vesttyskere og arbejdede systematisk på at finde vidnesbyrd om krigsdeltagelse.  Det er ekstremt usandsynligt, at de ikke skulle have gennemtrevlet det nævnte arkiv i Berlin for at se, hvad de kunne finde om hvem som helst.  Det er derfor også sandsynligt, at de på et tidspunkt faldt over dokumentationen for SS-veteranen Grass.  At de holdt tæt med det, er forståeligt.  Grass’ politiske og kulturelle indsats i Forbundsrepublikken var så absolut i DDRs interesse.  I valgkampene 1965 og 1969 agiterede han for SPD, hvis politik gik ud på at anerkende den tyske deling.  I 1980rne var han trofast fredsven, altså modstander af USA og tilhænger af en neutralisering af Vesttyskland og af øget sovjetisk indflydelse i Europa.  Havde DDR udbasuneret, hvad de måske vidste, ville det have undergravet Grass’ troværdighed som ubestikkelig intellektuel.  Det passede begge parter at holde kæft.

Mulig DDR-besked til nationaldigteren Grass: Vi ved, at du var i Waffen-SS.  Vi ved også, at du bare var almindelig soldat.  Men du ved lige så godt som vi, at bogstaverne SS er i stand til at hensætte normalt tænkende mennesker i totalt hysteri.  Så det er bedst, de ikke kommer frem.  Du er jo også sådan en dejlig forfatter og så stor og sand en ven af freden, at vi ikke siger noget.  Og vi er så glade for dine indlæg om DDRs berettigelse som tysk stat og garant for freden.  Bliv endelig ved med dem!

2 thoughts on “Grass Cunctator II

  1. Rasmus Ole Hansen

    Det ville da være mere spændende hvis DDR har afpresset ham til at agitere for Sovjet og DDR.Venstreorienterede forfattere er dog næppe noget nyt. Jeg kan godt sætte mig udover forfattereres politiske synspunkter, for mig er det deres bøger der tæller. Afsløringen af SS forbindelserne er for mig at se, kun noget der har betydning for dem der har heltedyrket Grass. Ak ja, han er alligevel kun et menneske. Det kan være hårdt for nogle at erkende.

    Svar
  2. Poul Højlund

    Det virkeligt besynderlige er tavsheden. Grass var 18, da han blev anholdt. Han kunne på et hvilket som helst tidspunkt indenfor de følgende 10 – 20 år have erkendt sin fejltagelse ved blot at påberåbe sig ungdom og/eller tysk naziopdragelse.Tavsheden gør i dette tilfælde skyldig, men helt nøjagtigt i hvad, er jeg mere usikker på. Havde Stasi den klemme på ham, som David Gress illustrerer? Var Grass flov? Var han fortsat troende? Var det ikke en fejl alligevel? Var der mere i SS-tiden end han nu påstår? Under alle omstændigheder skyldig i tavshed, og som le Carre siger i morgenens JP, i hykleri tillige.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.