The Vote Motive

Så er det igen tid til noget, der ikke er polemik, men har lidt med forskning at gøre–og så et gran selvpromovering.  Mere specifikt, så bad Institute of Economic Affairs i London mig forrige år om at redigere en 30-års jubilæumsudgave af den lille bog af public choice økonomen, Gordon Tullock, The Vote Motive, som IEA oprindeligt udgav i 1976.  Bogen er ikke et stort, originalt bidrag til studiet af politik, men den var i sin tid en af de første, lettilgængelige introduktioner til det dengang nye fænomen public choice teori, og som sådan var den faktisk indflydelsesrig i europæiske kredse langt udover, hvad mange andre værker har været.  (Bogen inspirerede forfatterne til “Yes, Minister”, og den var iøvrigt denne Punditokrats første introduktion til emnet, da jeg i 1985 via mine venner Otto og Palle og Libertas’ postorder-boghandel købte den svenske oversættelse.)

Så udover at skrive en introduktion om bogens indflydelse, har jeg til denne jubilæumsudgave bedt tre fremtrædende public choice eksperter–den britisk-amerikanske økonom Charles Rowley, den amerikanske økonom og politolog Michael Munger og den tyske økonom Stefan Voigt–om at give deres respektive bedømmelser af bogen og Tullocks arbejder.

Jeg håber, at udgivelsen–selv her 30 år efter–kan virke lige så øjenåbnende på andre, som den gjorde på mig.  Der er omtale af udgivelsen her hos IEA, hvor man–hvis man er virkeligt nærig og ikke vil betale £12 for et flot trykt eksemplar–også kan downloade bogen som pdf-fil.  Ellers kan den købes hos IEA og Amazon.

3 thoughts on “The Vote Motive

 1. Christian Bjørnskov

  Selvpromovering eller ej fra PKKs side, skidt med det. Dette er en pragtfuld lille bog som jeg bestiller nu. Når Punditokraternes eks-redaktør endda har fået så gode navne som Rowley, Munger og Voigt til at skrive introduktioner, kan det kun blive en ren fornøjelse. Den er hermed varmt anbefalet herfra.

  Svar
 2. Thomas Breitenbach Jensen

  Peter din post mindede mig, lettere off-topcic, om en Tabarroks posts på marginalrevolution, “Call me a masochist but one of the great pleasures of being at George Mason is that I am regularly insulted by Gordon Tullock. You have to understand, however, that in my profession not to have been insulted by Gordon is to be a nobody. “http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2006/08/insults_from_go.htmlOg så koster den ikke 12, men 10£.

  Svar
 3. Peter Kurrild-Klitgaard

  Jeg så vist på prisen hos Amazon.Jeg kan bekræfte Alex’s udsagn. Flere af os har fra tid til anden konkurreret om, hvem der kunne fremlægge den største fornærmelse, som Gordon har afleveret imod os. Jeg har en del at vælge imellem, men selv foretrækker jeg én, der samtidigt er lidt rigtig: “Your Ph.D. dissertation had multiple errors and used 500 pages to reach the right conclusion. You could have done as well by just saying it on page 1: Tullock is always right”.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.