Danske forskeres løn i internationalt lys

En af vores faste læsere og flittige kommentatorer, JR, linkede forleden til en ret interessant undersøgelse (læs her) fra EU Kommissionen. Man har ønsket at vide, hvad forskere tjener i de forskellige EU-lande, og hvordan niveauet forholder sig til situationen i andre lande, heriblandt ikke mindst USA. Undersøgelsen med titlen ”Renumeration of Researchers in the Private and Public Sectors” burde ringe nogle alarmklokker hos danske politikere, ikke mindst minister for videnskab, teknologi og udvikling Helge Sander. For danske forskeres lønninger er ikke ligefrem noget at prale af.

Først og fremmest dokumenterer undersøgelsen, at EU ikke kan konkurrere med USA på lønnen. Som forfatterne skriver på side 20:

”Only Austria, The Netherlands, Israel, Switzerland and Luxembourg have an average remuneration similar to that of the United States, considering the cost of living in each country […] The EU25 average (40.126 EUR) is far below the US average (62.793 EUR). Only Austria (60.530 EUR), The Netherlands (56.721 EUR) and Luxembourg (56.268 EUR) have a similar remuneration level to the United States. If we consider the Associate Countries, only Israel (59.580 EUR) and Switzerland (59.902 EUR) have an average remuneration similar to that of the United States.”

Med andre ord er der kun tre EU-lande, der lønmæssigt er med i konkurrencen, sammen med to yderligere europæiske lande. Og selvom den generelle EU-situation derfor ser skidt ud, er det endnu værre i Danmark. Ud af de 38 lande, der er med i undersøgelsen, ligger den gennemsnitlige forskerløn i Danmark på en 17. plads – korrigeret for købekraftsforskelle får en dansk forsker i gennemsnit 69 procent af en amerikansk forskers løn. Set på en lidt anden måde – hvor meget mere end gennemsnittet en forsker tjener – viser tallene i undersøgelsen, at forskere i Danmark i gennemsnit tjener 23 procent mere end den almindelige dansker, mens den tilsvarende amerikanske forskel er 41 procent.

Allerede her er der grund til eftertanke. Læg for eksempel en marginalskat i Danmark på 63 procent og en højeste marginalskat i USA på 35 procent oveni indkomstforskellene (kilde: her) og overvej det faktum, at gennemsnitsindkomsten i Danmark allerede før skat er 79 procent af hvad den er i USA. Spørg så dig selv, hvorfor de dygtigste danske forskere stort set alle er affilieret med et amerikansk universitet. Svaret er ikke betryggende, vel?

Og det ser endnu værre ud, hvis vi forsøger at se på lønvæksten over en karriere. Undersøgelsens forfattere placerer Danmark i en gruppe med fire andre lande (Island, Litauen, Malta og Norge, side 53), der er karakteriseret ved at have en meget svag indkomstudvikling over en akademisk karriere. Hvis man kombinerer tallene, viser de derfor samlet set, at en forskerkarriere i Danmark bestemt ikke er lukrativ, særligt ikke når man sammenligner med hvad man kunne have fået andre steder (hvis man er dygtig nok), og at denne økonomiske ulempe bliver værre, jo længere man bliver i akademia.

Nu kunne man måske forledes til at sige, at forskere enten ikke er pengene værd, eller at der jo er andre forhold, der gør det op for den lave løn, men de indvendinger holder næppe. Husk at regeringens forsknings- og videnskabsstrategi sigter mod at gøre Danmark konkurrencedygtig i en yderligere globaliseret verden i de nærmeste år, hvilket under alle omstændigheder betyder, at man må kunne fastholde dygtige danske forskere og tiltrække dygtige udlændinge. I den forbindelse må man undres over at Sander, Fogh og stort set resten af Folketinget tror på, at det er realistisk, når danske universiteter slet ikke kan konkurrere om de bedste forskere. Lønnen er lav, både i forhold til alternative beskæftigelser i landet og i forhold til udenlandske muligheder og – let’s face it – der er praktisk taget intet, der kan kompensere for det: Forskningsfriheden er på vej til at blive begrænset på grund af regeringens rent ud sagt idiotiske fokus på ”Fra Tanke til Faktura” (læs f.eks. her) og landet kan som sådan ikke byde på bedre bevillinger, mere fleksibilitet eller noget andet, der kunne tiltrække udlændinge og fastholde danskere. Så lad os få lidt rimelighed i debatten, og erkende at vi – måske i den hellige ligheds navn – er ved at underminere vores ’videnskompetencer’ på langt sigt. Ellers er jeg også den, der er rejst – om nogen så synes det er usolidarisk eller ej.

8 thoughts on “Danske forskeres løn i internationalt lys

 1. LP

  Jeg har selv været i akademia, men arbejder nu i udlandet med noget helt andet (og til en helt anden løn).Det, der slog hovedet på sømmet for mig, var meldingen fra en succesfuld dansk virksomhedsejer om, at han hellere ville have nogle rigtigt dygtige sælgere og nogle halvgode ingeniører end omvendt, for så tjente virksomheden flere penge. Derfor ville sælgeren altid være bedre aflønnet end ingeniøren. Og her havde jeg i egen selvovervurdering gået rundt og troet at fordi jeg var forsker var jeg et vigtigt aktiv der skulle have en god løn.Næh – hvis man bekender sig til markedsøkonomi, må man vel acceptere at en forsker et eller andet sted får det i løn, en forsker skal have; det danske samfund har indtil videre har fået glimrende forskning med den aflønningsstruktur der nu en gang er, så der er der i store træk ikke noget incitament til at hæve lønningerne. Ligeledes med danske højteknologiske virksomheder. Bevares, de klynker en gang imellem over ikke at kunne skaffe gode folk, men det går jo meget godt – i hvert fald er der så vidt jeg ved ikke nogen af dem der har været så desparate at de har forsøgt sig med virkelig at knalde til ingeniørlønningerne. (Ja, jeg er enig i at en nedsættelse af skatten er et vigtigt og nødvendigt redskab i den forbindelse, men det er en anden diskussion.)Hvis man som forsker synes man får for lidt (og man er jo nok ikke en “rigtig” forsker hvis man går op i sådan noget, vel?), så må man tage konsekvensen og lave noget andet – eller lave det samme et sted hvor man får mere i løn. Jvf. undersøgelsen er der pletter på jorden hvor værdien af forskning er bedømt højere end den er i Danmark, og sådan er så det.Jeg er helt enig i, at hvis den danske regering forestiller sig at vi skal være med på forkant i videnssamfundet, er man på gal kurs – og kan kun opfordre hr. Bjørnskov til at gøre alvor af det og rejse! Det er den eneste måde, politikerne får noget at arbejde med – de har aldrig været kendt for at overveje langsigtede perspektiver, og vil have meget nemmere ved at forholde sig til akut forskermangel, skulle det opstå.

  Svar
 2. LTN

  Ingen tvinger forskere i Danmark til at være forskere i Danmark. De arbejder alle frivilligt for den løn, de får. Borset fra punditokraterne, som arbejder af idealisme, og som er meget mere værd end hvad de får i løn. Til gengæld fortjener de læsernes taknemlighed og respekt. Men, som en kollega engang mindede mig om, man kan ikke betale sine terminer med respekt, det skal man bruge rigtige penge til.Forskerlønnen i USA er meget differentieret. Og der er ufatteligt stor forskel på universiteterne. Det giver ingen mening at se på gennemsnitslønningerne. De dygtige tjener meget mere end de mindre dygtige, selv på det samme institut. Der er også stor forskel på lønnen i de forskellige fag. Der er et frit marked for forskere, med fri løndannelse. Sådan er det ikke i Danmark.Uanset hvad de siger, satser danske politikere ikke på forskning i verdensklasse. Deres forsknings- og videnskabsstrategi kan umuligt være alvorligt ment. Men det er også godt det samme. Danmarks styrke ligger ikke i brilliante individer og store projekter. Den ligger (eller lå indtil for en generation siden) i vores frie og demokratiske indstilling, vores gode brede uddannelser, vores homogene kultur, og vores tillid til hinanden, som gør, at vi er enormt gode til at arbejde sammen om jordnære ting. Det er Danmarks core competency. Den har gjort Danmark til et af verdens rigeste og lykkeligste lande. Genlæs Grundtvigs sang om langt højere bjerge. Den handler ikke om lave ambitioner, men om core compentencies. Han havde 100 procent ret. Hvis I vil brilliere som højtlønnede individualistiske frontlineforskere, så flyt til Amerika.

  Svar
 3. Nikolaj Hawaleschka Stenberg

  AC, et forældet lønrammesystem, høje undervisningspligter, besværliggørelse af processen i at få penge til sin forskning, politisk indblanding… Jeg fatter ikke, at I har lyst. Slet ikke, hvis man sammenholder det med hvad I tidligere har skrevet om forskerlønninger… og så er der endda ikke engang tænkt på det skattesystem man er tvangsindlagt til at indbetale penge til.Nogen er så heldige, at de kan tage sig et job i f.eks. en af de nye tænketanke, som et par af de store advokat- og revisionsfirmaer har lavet, men det er jo muligheder de færreste har.

  Svar
 4. scipio

  Hmm, en meget interessant diskussion, og ja, jeg mener som udgangspunktat jeg som (teknisk) forsker er underbetalt. Nu er jeg tilfældigvis meget megetglad for mit job, så jeg bliver nok hvor jeg er, men det generer mig lidt når minemaster-studerende efter endt studium får en start-løn som er på højde ellerehøjere end min løn er … Hvad der nok er mere kritiskt er at det bliver sværere og sværere for osat tiltrække nye folk, både til phd-studium og postdoc-adjunk-lektor niveau.Dette er ved at blive et rigtigt seriøst problem, for vores kandidater (IT og Matematikingeniøre) er særdeles eftertragtede i industrien …. Dette er jo ganske positivt,men vi må nok desværre erkende at det ikke er så attraktivt at læse phd længere ….Regeringens planer om at øge antallet af phd-studerende dramatisk i de kommendeår virker MEGET urealistiske! Det er nærmest et krav at de danske virksomhederskal medfinanciere, lønnen er ikke attraktiv, og med kravet om virksomhedstilknytningforsvinder meget af den frihed som ellers er det største salgsargument for en phd.Jeg tror at vi om 5 år kan se tilbage på en kikset-forskningsstrategi (Barcelona-målene),bla. fordi rekruteringen af phd-studerende slet ikke har stået mål med forventningerne.

  Svar
 5. Agl

  Viser undersøgelsen ikke at amerikanske virksomheder betaler for meget pr. patent og at de kunne lære noget af europæiske stater og virksomheder, der er istand til at forhandle en bedre pris eller udnytte deres forskere bedre? Måske skal amerikanerne lære at motivere deres forskerere med billigere midler end penge? Det synes jo åbenbart at virke på punditokraterne…

  Svar
 6. Agl

  Viser undersøgelsen ikke at amerikanske virksomheder betaler for meget pr. patent og at de kunne lære noget af europæiske stater og virksomheder, der er istand til at forhandle en bedre pris eller udnytte deres forskere bedre? Måske skal amerikanerne lære at motivere deres forskerere med billigere midler end penge? Det synes jo åbenbart at virke på punditokraterne…

  Svar
 7. MAKE PEACE=DESTROY DENMARK!=

  MAKE PEACE=DESTROY DENMARK!=give peace a chance.Let’s stop whole Denmark !Thank Al qAEDA! cartoonists are screwed-danes = naziYou fucking danes are a bunch of racist-stop danmarkwe all hateKåre BluitgenjyllandspostenJYLLANDS POSTENjyllands-postenClaus SeidelFlemming RosePia KjærsgaardTøger SeidenfadenPeder Bundgaarddfu larsenArne SørensenBob KatzenelsonAnders GraversLars RefnAnders Fogh RasmussenKurt WestergaardRasmus Sand HøyerJens Julius HansenFranz FüchselsPoul Erik PoulsenErik Abild SørensenAnette Carlsenboycott denmark!FUCK U DANES!DIE IN HELL!!!Danmark er lort-Denmark is shit.stop danmark -luderland=dødSUPPORT al – q AEDA!FOREVER AGAINST DENMARK AND DANES-FUCK YOU DANISH NAZI PIGS!f..ing luderland danmark.LET’S STOP DENMARK!fuck you denmark , fuck you jyllands posten , fuck to all who support denmark.alle hader danmark,We all hate Denmark!give peace a chance-support al q aeda-stop debnmark!no lego-no arla!BoycottA LIST OF DANISH PRODUCTSArlaBrandsRosenborgLurpakDofinoDenmark’s FinestMediterraDanish CrownEmborgBeautiful DenmarkFamous DaneDanish BaconThor FishDaniscoTomsLAgermannGalle & JessenIngeborgs ChocolateTuborg BeerCarlsberg BeerAalborg AquavitDanish DistillersNovoB&O (Bang & Olufsen)CiloDaliDynAudioEltaxJamoTangentVifaPrinceH2OHummelPer ReumertMunthe plus SimonsenBruuns BazaarIC CompaniesIn WearMatiniqueNoa NoaSandEccoJacoDanskoEarMasterLegoFritz HansenB & G PorcelainGeorg JensenHTH- kitchenMorsoeLindbergPH-lampsPipesRaadvadRoyal CopenhagenRoyal Danish PorcelainSkagenSteltonTrip TrapVestaOther:Danish YarnNexo FireplacesNilfiskWatco Danish Furniture OilLeitechGrund FossDan FossGN* Arla Foods* Danish meat* Carlsberg* Tuborg* Suntop* Puck* 3 Cows* Dano* Bang & Olufsen* K.I.S.S.* Stelton* Alfi* Rosendahl* Louis Poulsen* Skagen Watches* Danish Furniture Online* Piet Hein – Fritz Hansen* Arne Jacobsen* Toms* Galle & Jessen* Stimorol* Prince* Novo Nordisk* H2O* Jysk* Hummel* Ecco* Jaco* Inwear* Matinique* Maersk SealandDANISH PORN* Aqua – pop group (Barbie Girl)DADX-Yachtsforever against danes!stop danes all over the world!LET’S STOP DENMARK!fuck you denmark , fuck you jyllands posten , fuck to all who support denmark.alle hader danmark,We all hate DenmarkYOU DANISH NAZI PIGS! f..ing luderland danmark.=hoorland denmarkLET’S STOP DENMARK all over the world! Stop danish racist monarchy!!STOP DEADLY DANES!

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.