Sommerferielæsning, Punditokraterne anbefaler III – "Carmencitas sorg" af Mauricio Rojas

Punditokraternes 3. anbefaling falder lidt uden for katagori, fordi bogen har et par år på bagen, til gengæld kan den hentes gratis her. Hvis du ikke er en af de heldige der ejer en e-book reader der kan håndtere pdf på fornuftig vis, så kan den sagtens printes ud med to sider på hvert ark. Det er umagen værd. Bogen der omhandler Argentinas historie fra midten af det 19. århundrede og frem, forsøger at give nogle bud på Argentinas deroute fra et af verdens rigeste lande i begyndelsen af det 20. århundrede til det økonomiske morads og sammenbrud i 2001.

Selv om bogen handler om Argentina, – og her bliver det for alvor “scary” – , kan man med fordel læse bogen med vores eget land i baghovedet. For Historien om Argentina er samtidig historien om et land der satte sin egen fremtid over styr endda i flere omgange, ikke kun på grund af enkeltpersoner som f.eks. Juan Peron, men fordi det politiske systems dominerende rolle i forhold til markedet igen og igen har overtrumfet “sound” economics”. Jeg kan ikke lade være med at tænke på om det ikke også kunne – er i gang med at – ske her til lands. Lav vækst og en manglende vilje/evne til at gøre op med det nuværende velfærdssystem gennem de sidste 3 årtier gør, at dette ikke kan affærdiges.

For de der leder efter forklaringer på hvad der egentlig skete efter reformerne/privatiseringerne i begyndelsen af 1990erne og hvorfor det endte med det økonomiske sammenbrud i 2001 er denne bog et must – Carlos Menem mås vist ses som en af Latinamerikas store antihelte – skurk og reformator på samme tid.

At bogen som sagt samtidig er gratis (hvis der ses bort fra et par håndører til strøm og print) i disse økonomiske krisetider, er vel heller ikke at foragte.  

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.