Andreas Bergh om Windows og velfærdsstaten

Jeg er netop hjemkommet fra ugens Mont Pelerin Society konference i Stockholm, og har hovedet fuldt af nye indtryk fra en glimrende konference. Længst fremme i bunken af morsomme kommentarer, der indeholder mere end et gran sandhed, ligger min ven Andreas Berghs korte karakteristik af den svenske – og per analogi danske – velfærdsstat.

Andreas brugte overfor en forsamling med meget få skandinaver en sigende sammenligning: Velfærdsstaten er ligesom Microsoft Windows. Den var ikke særlig god, da dan blev indført, men den er blevet tilpasset og lappet hen ad vejen. Ydermere er der kommet så mange applikationer, der retter eller opvejer dens mange uheldige features, at folk kan leve rimeligt med den. Der er tydeligt overlegne alternativer til Windows og velfærdsstaten, men begge overlever fordi mange ressourcer er bundet op på løsningen, og så længe alternativerne ikke er klare muligheder på et marked, lærer mange mennesker ikke, hvor ringe Windows/velfærdsstaten løser sine opgaver.

Andreas skitserede sin analogi i forbindelse med en præsentation og efterfølgende break-out session med diskussion. Hans hovedtese, der bestemt er værd at overveje, er at den svenske velfærdsstat har overlevet fordi man hen ad vejen netop har formået at lappe (baggrundspapiret kan læses her). Lappe betyder i denne sammenhæng at indføre liberaliserende reformer på en lang række områder, såsom tog, skoler – vi fik onsdag aften at vide af Stockholms borgmester, at 36 % af byens unge nu vælger private gymnasieløsninger – og skatter. Dén indsigt er ikke blevet mindre aktuel af, at Claus Hjort Frederiksen i denne uge har afvist at følge et eneste forslag fra arbejdsmarkedskommissionens rapport. Med andre ord, skidt med ældrebyrden og den danske velfærdsstats mange andre truende problemer, vi nægter at reformere noget som helst. Hvis det er Venstres og de Konservatives udgave af politisk ansvarlighed, må man vel overveje at flytte meget snart?

3 thoughts on “Andreas Bergh om Windows og velfærdsstaten

 1. JR

  “Med andre ord, skidt med ældrebyrden og den danske velfærdsstats mange andre truende problemer, vi nægter at reformere noget som helst. Hvis det er Venstres og de Konservatives udgave af politisk ansvarlighed, må man vel overveje at flytte meget snart?”Enig i, at det økonomisk set er noget skidt. Jeg er dog ikke i tvivl om, at V og K vælger det politisk kloge hvis det de har tænkt sig blot er at udskyde reformerne. Der er jo ikke meget ved at lave en nødvendig reform i dag hvis man bliver stemt ud af regeringskontorerne i morgen og reformerne bliver rullet tilbage.Når det er sagt tror jeg under alle omstændigheder det er klogt at flytte til et friere land hvis man ikke har for mange bindinger her i landet. Men det har det været længe.

  Svar
 2. Mads

  Christian, Selv om jeg er enig, i at behovet for reformer på arbejdsmarkedet er presserende og at politikerne er nogle slapsvanse, er den vanlige punditokratkritik af den skandinaviske velfærdsmodel og påstanden om eksistensen af “overlegne alternativer” mere ideologi end indhold. Den kedelige sandhed er vel bare, at forskellige velfærdsmodeller har forskellige positive og negative eksternaliteter. Så må man vælge den kombination af skidt og kanel man bedst kan lide. Den skandinaviske model leverer et højt socialt tryghedsniveau, ro på arbejdsmarkedet og har høj folkelig opbakning til kerneydelserne (om man betragter sidsnævnte som en god ting er naturligvis en personlig sag). Bagsiderne er, bl.a., udbredt klientmentalitet, ladhed og at folk med nogenlunde hæderlige indkomster betaler broderparten af gildet. Den liberale model belønner virketrang, giver folk mere frit valg og målretter ydelser mod dem som virkelig trænger. Til gengæld er de negative sociale konsekvenser ret åbenlyse (sidder pt. i Connecticut og ser dem iført laser og indkøbsvogn …) og kerneydelserne er typisk ringe og ineffektive (fx det amerikanske sundhedssystem). Den kontinentaleuropæiske model er generelt bare noget skrammel, med mindre man er faglært smed med 30 års anciennitet og er medlem af en pampersocialkässe.Så er det ikke mere fair at sige, at hvis den skandinaviske velfærdsmodel er Windows XP så er den liberale model Vista og den kontinentaleuropæiske OS2? Så kan vi jo åbne debatten om hvilket velfærdssystem (if any) der kører det überstabile MAC OSX :-)Mads

  Svar
 3. JR

  “Så kan vi jo åbne debatten om hvilket velfærdssystem (if any) der kører det überstabile MAC OSX :-)”Mac OS X er baseret på unix-systemet BSD som er berygtet for sin stabilitet (og derfor er meget udbredt som server). En af de ting der kendetegner stabile operativsystemer er, at de er (relativt) små. Desværre har de det ligesom det offentlige med at vokse med tiden. Det betyder, at der aflejres en hel del fedt.Derudover må man jo også konstatere, at Apple nok forekommer at være et stabilt og sikkert system. Men hvor sikkert det i realiteten er kan være svært at vurdere eftersom Apple sniger deres fejlretninger og sikkerhedsopdateringer ind uden brugernes viden (i modsætning til hvordan det foregår for andre operativsystemer). Personligt ville jeg i hvert fald ikke have tillid til et sådan selskab.Det gode ved operativsystemer er så imidlertid, at der med jævne mellemrum kommer nye til (selv Microsofts operativsystemer er jo ikke alle sammen arvtagere til Windows 3). Det nyeste seriøse skud på stammen er:”Google Chrome OS is an open source, lightweight operating system that will initially be targeted at netbooks. Later this year we will open-source its code, and netbooks running Google Chrome OS will be available for consumers in the second half of 2010.””Speed, simplicity and security are the key aspects of Google Chrome OS. We’re designing the OS to be fast and lightweight, to start up and get you onto the web in a few seconds. The user interface is minimal to stay out of your way, and most of the user experience takes place on the web. And as we did for the Google Chrome browser, we are going back to the basics and completely redesigning the underlying security architecture of the OS so that users don’t have to deal with viruses, malware and security updates. It should just work.”http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.htmlDesværre skyder nye liberale nationer ikke op på samme måde.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.