Gæt et land!

Som mange aviser, bringer Punditokraterne i dag en søndagsquiz: Gæt et land. Grafen nedenunder viser budgetbalancen og den rente, landet betaler på statslig gæld. Tallene gælder en 20-årig periode. Vores udfordring til læserne er ikke blot at gætte, hvilket land der drejer sig om, men også hvilken periode! Det korrekte svar følger under ’folden’.

BB og rente

Hvilket land drejer det sig om? Svaret er, som mange nok allerede har gættet, Grækenland. Landets årlige budgetunderskud i perioden var 6.9 % af BNP, og altså nok til at give grækerne et massivt gældsproblem. Den gennemsnitlige rente, som landet som en direkte følge af sin uansvarlige politik måtte betale, var i gennemsnit 27,8 %. Som en sammenligning, betalte Danmark i samme periode i gennemsnit 7,4 % på sin gæld.

Den sværere del af spørgsmålet tvivler jeg på, mange fik rigtigt. Perioden er 1880-1900, og altså mere end et århundrede siden. Det hele endte i den infamøse gældsaftale i 1897 (år 18) efter statsbankerot i 1893 (år 14), men uden at grækerne øjensynligt lærte meget af det. Per 1897 var den græske gæld steget til mere end 200 % af BNP, og fremskrivninger peger på, at udviklingen i det reformresistente land går den samme vej én gang til.

For de interesserede kommer tallene fra den nye Historical Financial Statistics database.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.