Nobelprisen – bud til næste mandag

Mandag klokken 13 annonceres det, hvem der får Nobelprisen i økonomi for 2011. Som altid er det svært at forudse, hvem der får den, men derfor også sjovere. Mange økonomer og andre er begyndt at gætte. Her er et par af de bedre gæt, inklusive vores egne ideer.

Først har Thomson-Reuters (delvis på basis af citationstal) givet følgende bud:

 • Douglas W. Diamond (Booth School, Chicago), for sin analyse af finansiel intermediation og monitorering.
  Jerry A. Hausman (MIT) og Halbert L. White, Jr. (University of California San Diego, La Jolla), for deres bidrag til økonometri, særligt Hausmans specifikationstest og White’s standardfejl (heteroskedasticitet).
 • Anne O. Krueger (Johns Hopkins) og Gordon Tullock (George Mason) for deres beskrivelse og analyse af rent-seeking.

Mostly Economics leverer en række andre bud:

 • Jagdish Bhagwati (Columbia) og Avinash Dixit (Princeton) for international handelsteori
 • Robert Barro (Harvard) og Paul Romer (Stanford) for deres bidrag til vækststudier
 • Oliver Hart (Harvard) for transaktionsøkonomi
 • William Nordhaus (Yale) og Martin Weitzman (Harvard) for deres bidrag til miljøøkonomi
 • Eugene Fama (Booth School, Chicago) og Kenneth French (Dartmouth) for finansiel økonomi
 • Robert Shiller (Yale) og Richard Thaler (Booth School, Chicago) for adfærdsøkonomi

Mine personlige favoritter – ikke fordi jeg mener, at de er de mest sandsynlige, men fordi de i den grad fortjener den – er enten en pris delt mellem Krueger og Tullock eller Robert Barro. Grunden er ret simpel: De har stået for gennembrud, der betyder noget for den måde vi ser verden på. Tullock og Krueger introducerede studiet af rent-seeking og dermed en analytisk måde at forholde sig til korruption, lobbyisme og særinteressepolitik. Barro, der tidligere også har bidraget signifikant til politisk økonomi, startede hele den nye forskning i økonomiske vækstprocesser, der bl.a. har demonstreret værdien af gode institutioner og frihandel. Hvis den slags ikke er en Nobelpris værd?

1 thought on “Nobelprisen – bud til næste mandag

 1. Martin Rannje

  Super spændende felt. Næsten allesammen økonomer som jeg selv har stiftet bekendtskab med gennem mine studier, og fritidslæsning, til trods for at jeg ikke selv er økonom. Det siger en del om den tværfaglige bredde og relevans af deres forskning (særligt Mason, Barro, Bhagwati, Dixit, Hausman, White og Shiller). Derudover er de også næsten alle ude med budskaber som jeg grundlæggende er enig i… Så det er lidt en win-win for mig.

  Udfra relevans og anvendelighed generelt, tror jeg egentlig at jeg synes at Hausman og White er de mest oplagte. Deres forskningsresultater er anvendelsesorienterede og benyttes i alle samfundsfaglige discipliner. Men det er naturligvis noget lidt kedeligt de er berømte for, hvis man fx sammenligner det med Mason eller Bhagwati. 🙂

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.