Danske priser – 2000-2011

Inspireret af Andreas Berghs post fra forleden om strukturen af den svenske inflation de senere år, er her det helt tilsvarende plot for Danmark. Jeg vil ikke fortolke tallene – læserne kan tage et kig og tænke selv – men kan ikke lade være med at pege på et på udviklinger. Fra januar måned 2000 til november måned 2011 steg det generelle prisniveau 28 %; en gennemsnitlig, årlig inflation på 2,3 %. Men dette gennemsnit dækker over en væsentlig heterogenitet i strukturen af priser. Prisen på kommunikation er faktisk faldet med cirka 18 %, mens boligudgifterne er steget med 40 %, fødevarer med 33 % og transport med 30 %. Og læg mærke til, at udviklingen ikke synes stoppet eller sinket af den finansielle krise eller den efterfølgende gældskrise.

7 thoughts on “Danske priser – 2000-2011

 1. Nysgerrig student

  03 er interessant fordi den ser ud til at følge den forventelige struktur under krisepåvirkning. Hvad sker der med medicin? Det samme?

  Svar
 2. Christian Bjørnskov

  @Nysgerrig Student: Der er nogle sjove hop i medicinpriserne, men generelt sker der ikke meget på den længere bane.
  @Jacob: Helt enig. Jeg tænkte at Andreas ide var god – at få et mere disaggregeret syn på prisudvikling. Det fortæller os i det mindste noget om udviklingen i de relative priser.

  Svar
 3. Christian Bjørnskov

  Det er helt korrekt at tallene er fra Danmarks Statistiks Statistikbank. Det generelle prisniveau er forbrugerprisindekset, som er sammensat af 12 indikatorer – jeg har valgt ikke at vise den tolvte residualkategori. Hvad mit sønderjyske ophav har med det hele at gøre, forstår jeg ikke.

  Svar
 4. Claude Greengrass

  YES- I’ve cracked the nut!!

  It took me some time, I admit. I’ve found out why the scholars on this board will not consent to, that it is the peg of the Danish Krone towards the euro, that is the main problem in current Danish economic policies.

  You see, they have locked themselves in a position where they — urged by CEPOS and other neo-liberal establishments — constantly are being urged to lash our against the high taxes and tariffs in this country. they don’t care if the Welfarestate is crushed in the process, they just go blindly after the high taxes.

  But this is very narrow minds that would come up with something like this. Instead they should focus on the most optimal way that Denmark can finance its Welfarestate. And since the design of it is mostly Swedish in its origin, it implies that we follow the Swedish way of financing it as well. And this means a flexible currency, which not only acts as a shoch absorber during financial crisis, but on a daily basis helps companies compete,- in a way that no comparable “Industrial policy” (Which they in principle are against, and good for that) could bring about.

  Summa summarum: It is simply good neo-liberal policies to give companies a helping hand in this way – and then nothing more; the companies will see to it themselves. They will then do what they do best, but optimal conditions for them to operate under, should be set by the State. That’s what we conservatives believe anyway, and I think those neo-liberals can come round to supporting this. As I said, the alternative is rising taxes.

  Svar
 5. Christoffer Bugge Harder

  Blot en lille oplysning til “Peder Bisgaard”, “Claude Greengrass”, “Uffe Vermundssøn”, “Niels Ebbesen”, “Axel Bech”, “Inger-Lise Jakobsen”, “Flemming Overgaard” og givetvis mange flere:

  Jeg forstår ikke umiddelbart dine bevæggrunde til absolut at ville skrive kommentarer under et kinesisk æskesystem af obskure pseudonymer. Men hvis det er et ubehjælpsomt forsøg på at narre læserne til at tro, at der er mere end én person i kongeriget, der interesserer sig for dine små bizarre sofatanker, lommenumerologi og sammensværgelsesteorier, skulle du måske i det mindste overveje enten ikke at skrive tonsvis af næsten enslydende off-topic indlæg på forskellige fora samtidigt – og i hvert fald skifte hyperlinket i dine forskellige bizarre aliaser ud i to på hinanden følgende indlæg. Det er ligesom en kende for gennemskueligt, når både et tryk på “Peder Bisgaard” og “Claude Greengrass” fører til den samme blog…………

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.