Frihed og arbejdskraftens indkomstandel

Modstandere af kapitalisme – selv et stykke ind på den nominelle højrefløj – tror ofte at mere økonomisk frihed indebærer, at kapitalejere bliver rigere, mens andelen af den totale indkomst, som betales til arbejdskraften bliver mindre. Med andre ord regner man med, at den funktionelle fordeling af indkomst bliver mindre ligelig medmindre man regulerer økonomien og har en relativt stor offentligt sektor – det der nogle gange kaldes ’demokratisk kontrol’ med den private sektor. Men indtil fornylig har det blot været et halvvejs teoretisk, halvvejs emotionelt-normativt argument. Nu har to amerikanske forskere – Andrew Young (West Virginia) og Robert Lawson (Southern Methodist) taget et ordentligt, empirisk kig på sagerne. Her er deres abstract fra artiklen (gated version her), som ikke just passer med fordommene imod økonomisk frihed (hattip: Andreas Bergh):

We examine the empirical relationship between the institutions of economic freedom and labor shares in a panel of up to 93 countries covering 1970 through 2009. We find that a standard deviation increase in the Fraser Institute’s Economic Freedom of the World (EFW) score is associated with about a 1/3 standard deviation increase in a country’s labor share.

5 thoughts on “Frihed og arbejdskraftens indkomstandel

 1. Christian Bjørnskov

  Er det ikke ret enkelt: Vi ved med ret stor sikkerhed, at det amerikanske reguleringsniveau har været stigende de sidste par årtier – i særlig grad under Obama – og reguleringerne er blevet tungere. Fraser Instituttet ratede f.eks. EFI i USA til 8.35 i 1990, 8.65 i 2000, men 7.74 i 2011 (de sidste tilgængelige tal).

  Svar
 2. Emil Garney

  Muligvis efter som Elsby et al. viser at de industrier med stigende import er dem hvor laborshare falder, og de dermed mangler en manglende variabel i form af regulering. Dog tolker også andre resultaterne som øget globalisering er skyld i faldende laborshare, se http://www.theatlantic.com/business/archive/2014/01/the-dark-side-of-globalization-why-seattles-1999-protesters-were-right/282831/.
  Samtidig finder David Autor, David Dorn, and Gordon Hanson finder at øget konkurrence fra Kina medfører lavere løn, se http://economics.mit.edu/files/6613
  Jeg har for resten ikke læst papiret du linker til , pga. at det er en gated version.

  Svar
 3. Christian Bjørnskov

  Emil: Samtidig finder andre, at import fra Kina også holder en delmængde af de amerikanske priser nede, så reallønseffekten for de relativt fattige ser positiv ud. Mht. Young og Lawson ligger der et working paper på SSRN, som ikke er frygteligt anderledes end den endelige, publicerede artikel.

  Svar
 4. Emil Garney

  Ja ifølge artiklen kunne det godt tyde på at den faldende laborshare i USA skyldes regulering og ikke globalisering som Elsby et al. finder.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.