Er der fattige i Top 20 pct.?

Findes der mennesker blandt de 20 pct. rigeste, som er fattige? Det gør der, hvis man tager den danske ”fattigdomsgrænse” alvorlig. Ifølge regeringens ”Familiernes økonomi” defineres grænsen som 50 pct. af medianindkomsten i Danmark. Det svarer til godt 100.000 kr. før skat.

Men 80 pct. af verdens befolkning tjener 100.000 kr. eller mindre om året. Målt med danske alen er stort set alle fattige.

Forklaringen er, at fattigdomsmålet er relativt. Det er konstrueret, så der altid vil findes fattige, uanset hvor rige vi bliver, så længe nogen tjener halvdelen af medianen eller derunder. Og det er valgt, så det afhænger af det geografiske område, man tilfældigvis tilhører.

Med denne definition af fattigdom, kan man strengt taget ikke sige, at folk flygter fra, men til fattigdom. De nordafrikanere, der forsøger at krydse Middelhavet i synkefærdige skuder, vil med sikkerhed havne med en lavere del af medianindkomsten, hvis de kommer ind i Europa, end hvor de kom fra. Og man kan så undre sig over, at de i så stort tal stemmer med fødderne for at blive fattigere. Eller man kan undre sig over, at nogen kan få sig selv til at anvende så absurd en definition på ”fattigdomsgrænse”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.