Danmarks langsigtsproblem

Forleden diskuterede vi Danmarks rent umiddelbare økonomiske problemer. Vi understregede også, at Danmark har et langsigtet problem, som man overser i dansk politik. Vi vokser ganske enkelt langsommere end vores nabolande. I starten af 1960erne var danskerne i gennemsnit ti procent rigere end vores naboer. I dag er vi fem procent fattigere, og denne udvikling synes at have taget ekstra fart i de senere år. Den er blot så tilpas langsom, at den ikke rigtigt betyder noget i det kortsigtede miljø, som dansk politik er.

Dagens figur er derfor udviklingen i produktivitet de sidste 30 år, målt via OECDs multifaktor produktivitetsmål per indbygger. Den fulde, sort linje er USA’s udvikling i produktivitet siden 1985. Den prikkede linje viser gennemsnittet af vores geografiske nabolande, hvor man ganske tydeligt kan se krisen i de seneste år. Og den røde linje er Danmark. De sidste 30 år er produktiviteten steget 1,4 % per år i Danmark og 1,7 % i vores naboer og USA. Siden 1995 har den danske produktivitetsvækst vore 0,9 % i gennemsnit, mens den har været 1,5 % hos vores naboer og 1,8 % i USA. Med andre ord er Danmark trendvækst i produktivitet på langt sigt ganske enkelt lavere end de nabolande, som vi ellers deler teknologi, international regulering og konjunkturer med. Problemet er langsigtet, stort og eksklusivt dansk.

DK prod udvikl 85 13

2 thoughts on “Danmarks langsigtsproblem

 1. QWERTY

  Finanskrisenomkring 2008-2009 medfører tilsyneladende (eller er i hvertfald sammenfaldende med) et knæk i danskernes produktivitet. Ligeså for vore naboer.

  Amerikanernes produktivitet stiger derimod også under finanskrisens mest dramatiske år ifølge figuren.

  Hvem er vores nabolande?
  Sverige, Norge, Tyskland, UK,….

  Svar
 2. Pingback: Mere om danske problemer | Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.