skattely eller skattesnyd

Det er vist gået de færreste’s næse forbi, at det helt store samtaleemne de seneste dage har været et kæmpe læk hos Mossack Fonseca i Panama.

Venstrefløjen var naturligvis straks oppe på den store nagle og har i vanlig aggressiv stil raset over alle de skattekroner, som de forskellige stater angiveligt skulle være gået glip af – Hvor mange det drejer sig om aner ingen dog.

Som vi også har set tidligere har man et ganske afslappet forhold til almindelige retstatsprincipper hos en del venstrefløjspolitikere og NGO’er. Men det er værd at understrege, at en del af de afslørede aktiviteter i Panama utvivlsomt er ganske lovlige, hvilket journalisterne bag offentliggørelsen da også understreger.

Som Jens Frederik Hansen skriver i et blogindlæg er der f. eks. ingen grund til at tro, at multinationale selskaber gør sig i “sorte penge” – i modsætning til korrupte statsledere og den kriminelle underverden f. eks.

For mere, læs Jens Frederiks glimrende indlæg på hans lige så glimrende blog.

2 thoughts on “skattely eller skattesnyd

 1. trane

  Hej Niels.

  Uenigheden handler nok om, hvad man ser som ‘ganske lovlige’, som iøvrigt er en lidt spøjs formulering. (Mener du, at ordningerne er fuldt ud lovlige, i den forstand at de er i overensstemmelse med lovgivers hensigt med gældende lovgivning, eller at det rent teknisk ikke er ulovligt.)

  Hvis lovgiver havde ønsket at indføre en væsentlig begrænsning i beskatningen for virksomhedsejere, så havde det i hvert fald været mere gennemsigtigt blot at gøre det, fremfor at lade nogle huller stå åbne eller blot administrativt at undlade at forfølge det nærmere.

  Venlig hilsen
  trane

  Svar
 2. Pingback: Om valg af gymnasium | Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.