De seneste ofre for “The War on Drugs”

Så skete det også i Danmark. I går blev to betjente skudt og den enes tilstand er kritisk. En forbipasserende blev også ramt af en kugle.


(Cidade de Deus – der bygger på virkelige hændelser, hvor man følger udviklingen i en af Rio de Janeiro’s favellaer “Cidade de Deus”, der startede som et “socialt boligbyggeri”)

Gerningsmanden tilhører det bandemiljø (sandsynligvis styret af Hells Angels, der satte sig på markedet efter en blodig konflikt med den nu opløste rockergruppe Bullshit), som styrer handlen med hash på Christiania, og har gjort det i årtier. Det er naturligvis forfærdeligt og ansvaret for udåden påhviler naturligvis gerningsmanden, der tidligere på dagen blev skudt af politiet og pågrebet.

Naturligt at Christiania er centrum for hashhandlen

Christiania er det tætteste vi kommer på en brasiliansk favela. Bevares, baggrunden er en anden, men dynamikken er på mange måder den samme. Mistilliden til myndighederne og fraværet af suverænen (den “store mafia”) hvor tomrummet i stedet er fyldt ud med hårdkogte kriminelles dominans, og en parallel økonomi, hvor handel med illegale rusmidler indtager en helt afgørende rolle.

Jeg vil ikke umiddelbart anbefale nogen at besøge en favela i Rio de Janeiro uden guide/lokal. Så slemt er det heldigvis ikke på Christiania, og bliver det næppe heller. Men volden og kriminaliteten er lige som i Rio de Janeiro’s favela’er drevet af narkotikaindtægterne.

Hvis man ønsker at ændre tilstanden må man i Danmark gøre som i Rio de Janeiro, nemlig “besætte” Christiania – og blive der. Det vil naturligvis stoppe handlen med hash på Christiania. Til gengæld vil handlen bare øges andre steder i byen.  Det så vi senest i 2005,

At bede Christianitterne om aktivt at gøre noget, er lige så urealistisk som hvis man bad en beboerne i en favela i Rio de Janeiro blev bedt af myndighederne om at “rense” ud i deres kvarter. Det kan de lige så lidt som beboerne på Nørrebro kan forventes at “rense” ud deres kvarter.

Ønsker man at komme den vold og kriminalitet, som er den førte forbudspolitiks faste følgesvend til livs, er der kun en løsning. Og det er at legalisere køb og salg af cannabis (reelt også andre stoffer – Vesterbro er jo heller ikke just kendt for sit lave voldsniveau).

Mange vil sikkert se det som at give efter for volden. Men sagens kerne er at volden kun eksisterer på grund af forbuddet – ikke på grund af rusmidlerne i sig selv.

(The Wire – HBO’s fremragende serie der illustrerer konsekvensen af forbudspolitikken i USA)

Som nævnt i indledningen. Ansvaret for nedskyndingen af to betjente og en civilist påhviler gerningsmanden. Men det grundlæggende ansvar for den vold og kriminalitet, som er fulgt i kølvandet med forbuddet mod handlen med hash – hvilket sikrer gerningsmanden og hans ligesindede deres indtægter – påhviler de politikere, der virker det fortsatte forbud. Ikke fordi det er intentionen, men fordi det er den uafvendelige konsekvens.

Om det er alkohol hash eller andre rusmidler, som der er efterspørgsel efter man forbyder gør ingen forskel. Og som jeg har skrevet om så mange gange før her på bloggen, er der ingen undskyldning for det fortsatte forbud. Det virkede ikke i 20ernes USA i forhold til alkohol. Det virker ikke i dag i forhold til cannabis og andre stoffer. Og det kommer aldrig til at virke. Spørgsmålet er blot hvor mange mennesker der skal tæves, skydes og slås ihjel, før man erkender ansvaret for de fortsatte ofre og opgiver “the war on drugs”.

Christiania - en dansk "favela" (betyder at tage selv)

Christiania – en dansk “favela” (betyder at tage selv)

3 thoughts on “De seneste ofre for “The War on Drugs”

 1. Kjeld Flarup

  Jeg er helt enig i at forbuddet skaber volden. Det er dog ikke mit indtryk at Christianitterne ikke kan gøre noget.

  De ligger lidt som, de selv har redt. De har bevidst skabt et helle for hashhandel og dækket over hash handlere. Dermed har de tiltrukket størstedelen af kriminaliteten bag hashhandel til Christiania, og dermed indirekte befriet resten af København for det, selvom der nu er nok andet.

  Christianitterne har sikkert gjort det af “et godt hjerte”, fordi man ikke mente at hash skulle være forbudt. Det koster bare. Man kan desværre ikke tage det standpunkt, at man accepterer hashhandel, men ikke kriminaliteten.

  Omvendt så har Christianitterne været med til at synliggøre volden, som narkotika forbuddet medfører. Det er meget idealistisk af dem, og det koster dem dyrt, men det skal de have tak for.

  Svar
  1. niller111

   Naturligvis har Christianitterne et medansvar og en del er også involveret i handlen. Noget andet er hvad man skal gøre – og hvad de der ikke ønsker handlen og alt hvad det medfører å Christiania. Hvad mon reaktionen vil være fra de der står bag handlen? Det er jo ikke spejderdrenge vi taler om.

   Svar
   1. Kjeld Flarup

    Nu er det jo ikke en Favela. Hvis Christianitterne ikke længere ønsker at holde hånden over hashhandlerne, så tror jeg ikke det bliver det store problem for Politiet at rydde Pusherstreet. Hashhandlerne flytter blot andre steder hen. Så hverken hashhandlen eller volden forsvinder.

    Hells Angels monopol på Christiania formodentligt opbygget en stærk voldsmentalitet, for at sikre magten over det lukrative “brand” Pusherstreet. Det var næppe blevet så slemt, hvis handlen havde været spredt mere jævnt ud over byen.

    Lukker Pusherstreet skal der skal kæmpes om de nye steder at sælge hash. Det bliver nok også blodigt, især fordi voldsmentaliteten er bygget op i miljøet.
    Vi skal forresten også forvente, at miljøets voldsmentalitet vil flytte sig andre stedet hen, hvis vi legaliserer hash.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.