What you know that just ain’t so

Et citat som ofte tilskrives Mark Twain siger, at ”It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know that just ain’t so.” Med andre ord er den mest problematiske form for uvidenhed den, hvor folk tror på noget, som om det var et faktum, men som faktisk er forkert. Jeg har tidligere skrevet om det i Børsen i oktober, men der er forleden kommet flere fakta om emnet. Ipsos udgav rapporten Perils of Perception 2016 sidst på efteråret, hvor de sammenholder den faktiske tilstand på en række områder med, hvad folk tror (hattip: Niclas Berggren).

Figuren nedenfor viser et eksempel ved at sammenholde, hvor stor en andel af befolkningen, der mener at homoseksualitet er uacceptabel, med andre menneskers forestilling om det – hvor mange andre mennesker tror man mener, at homoseksualitet er uacceptabel. De blå søjler viser den faktiske status, mens de røde søjler viser hvor meget folk tager fejl.

I Danmark er det faktisk kun cirka 5 % af befolkningen, der mener at homoseksualitet er uacceptabel. Vi er med andre ord på det punkt et af de mest tolerante samfund i verden. Men spørger man danskere om, hvor tolerante andre er, tror danskerne i gennemsnit, at 22 % af de andre danskere ikke accepterer det. På samme måde tror gennemsnitsdanskeren, at 15 % af indbyggerne i landet er muslimer, mens det korrekte antal er 4 %. Vi er dermed ikke blot uvidende, men systematisk fejlinformerede.

Det samme gælder en række andre forhold, som Ipsos har spurgt til. Gennemsnitsdanskeren tror f.eks. at 16 % af befolkningen mener, at sex før man er gift er uacceptabelt – det korrekte tal er 2 %. Samme misforhold gælder accept af abort og sundhedsudgifter. I gennemsnit placerer danskernes uvidenhed sig midt i undersøgelsen som nummer 19 af 40 lande. Og det er dermed også op ad bakke for ethvert faktabaseret argument i den offentlige debat. Folk vil simpelthen tro, at man tager faktuelt fejl fordi de selv gør det.

1 thoughts on “What you know that just ain’t so

  1. Ramon Harud

    Det er lidt sjovt, og skræmmende.

    Jeg bider mærke i, at folk i DK og i mange lande omkring os – i gennemsnit – tror på en stigning i antallet af muslimer på mere end en tredjedel på blot 4 år. Det afslører ikke bare en udbredt mangel på kendskab til faktuelle forhold, men en kritisk manglende evne eller vilje til at forstå virkeligheden.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.