Nyt fra Sverige

Vores svenske venner producerer ofte både glimrende forskning og formidling. Vi skriver jævnligt om det fine svenske tidsskrift Ekonomisk Debatt, som bringer interessante artikler, der er en tand lettere tilgængelige end det meste videnskabelige arbejde. I sidste uge udkom det nye nummer af Ekonomisk Debatt, hvor flere artikler er meget læsværdige. Mens Magnus Lodefalks leder om Trumps handelspolitik en anelse tandløs, særligt sammenlignet med Niclas Berggrens ofte meget fine ledere, er Arne Bigstens artikel Är globaliseringen hållbar? stærkt interessant og velskrevet. Bigsten argumenterer her for, at Vesten bør liberalisere handel- og globaliseringspolitikken yderligere for at give fattige lande reelt adgang.

På den rene formidlingsfront sker der også stærkt interessante ting, idet den fremragende Johan Norberg barsler med en ny TV-serie med titlen ”Sweden: Lessons for America?” der bliver vist i løbet af efteråret – og teaseren kan ses nedenfor. Norbergs hovedpointe, som han formidler til amerikanerne, er at deres ”opfattelsen af Sverige sidder fast i 1975.” Det er en vigtig pointe, som i virkeligheden også passer på amerikaneres, franskmænds og mange andres opfattelse af Danmark. Forleden bragte Reason derfor et længere interview med Norberg, der kan høres her.  I løbet af de 40 minutter som interviewet tager, kommer Norberg og Todd Krainin langt omkring i svensk økonomi og økonomisk udvikling. Mod slutningen af interviewet bliver Norberg decideret Andreas Berghsk i sit scope og fokus på, hvad der er særligt ved Sverige og de andre nordiske lande.

Som altid er både Norbergs film og Ekonomisk Debatt stærkt anbefalede.

3 thoughts on “Nyt fra Sverige

  1. Carl

    Johan Norberg lyver enten bevidst eller også er han utrolig inkompetent til at fortolke økonomisk historie. Sveriges økonomiske krise i 90erne skyldes deregulering af banksektoren, det havde intet at gøre med størrelsen på den offentlige sektor, skatter eller for meget regulering (snarere for lidt regulering, i det her tilfælde af den finansielle sektor). I forhold til vækst i produktivitet og vækst i i BNP per person klarede Sverige sig helt fint under høje skatter og høje offentlige udgifter indtil 90ernes økonomiske krise, som skyldes mangel på regulering, ikke for meget regulering.

    Svar
  2. Pingback: Sweden: Lessons for America – Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.