Spist af systemet – også på ministerniveau

Dagens aviser byder på endnu et eksempel på, at politikere somme tider glemmer deres politiske udgangspunkt til fordel for at varetage bureaukratiets interesser.

En ting er, at partiet Venstre, Danmarks liberale Parti, i weekenden vendte rundt på en tallerken og besluttede, at for fremtiden vil det være mere ægte liberalt, hvis EU fastsætter en bundgrænse for selskabsskatterne. Det var i sig selv en besynderlig oplevelse. Partisoldaternes evne til at juble over den ændrede holdning satte nye rekorder i omstillingsparathed.

Men dette indlæg handler om et punkt, hvor partiet vist ikke har ændret synspunkt. Et opslag på partiets hjemmeside røber i hvert fald ikke, at man har fået ny sundhedspolitik. Der står stadig ting såsom “sundhedsvæsenet i Danmark skal indrettes på patientens – ikke på systemets – præmisser,” og “øget frit valg kan øge kvaliteten og effektiviteten i sundhedsydelserne gennem konkurrence mellem forskellige leverandører.” OK, der står også nogle ting, som gør teksten lidt selvmodsigende, men jeg kan ikke referere det hele.

Nu er der imidlertid en praktiserende læge i Christiansfeld, der har besluttet sig for, at han vil indføre en mulighed for, at patienter kan betale et abonnement og så få adgang til eksempelvis at få taget blodprøver på arbejdet, så man ikke skal tage fri for at gå til lægen for noget banalt. “I Danmark kan man få en masse service på den offentlige regning. Jeg synes, at det er ærgerligt, at hvis man skulle have behov for mere service, end det offentlige kan tilbyde, så har man ikke den mulighed. Den mulighed vil jeg gerne give folk,” udtalte lægen for nylig til JyskeVestkysten.

Den nyhed har avisen selvfølgelig fulgt op på og forelagt idéen for landets sundhedsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre, Danmarks liberale Parti. “Jeg har den klare politiske holdning, at det er en tovlig brug af ressourcer.” Så kan det vist ikke siges klarere.

Ministeren kan dog ikke selv afgøre, om ordningen er lovlig eller ulovlig. Det afhænger nemlig af overenskomsten mellem Danske Regioner og de praktiserende læger. Derfor opfordrer hun overenskomstparterne til at tage sagen op i det såkaldte samarbejdsudvalg. Hvad de vil nå til af resultat, er vel egentlig ikke så svært at gætte, når de først ved, at de med ministerens velsignelse kan blokere for nyskabelsen.

Men er det virkelig ægte liberalt?

2 thoughts on “Spist af systemet – også på ministerniveau

 1. kjeldflarup

  Det er også tovlig brug af ressourcer, når tusindvis af mennesker hver dag skal sidde i et venteværelse i hele og halve timer, fremfor at være på arbejde.

  Svar
  1. Jens Frederik Hansen Forfatter

   Ja, den bemærkning er så til himlen skrigende indlysende, at det ville have virket som ren satire, at tage den med i opslaget.
   Læg i øvrigt mærke til, at det, så vidt jeg kan se, er sygeplejerskeopgaver, som man kan købe abonnement til. Det er selvsagt ikke lægen, som kører rundt og tager blodprøver. Det kan han jo ikke, når han er forpligtet til at sidde bundet i sin konsultation på grund af sin tilknytning til det offentlige system. Og det ville jo slet heller ikke kunne dække hans timeløn.
   Og så syntes jeg, at det var lige så væsentligt at udstille ministerens svigt af sit politiske udgangspunkt, som selve sagens indhold. At læsere af Punditokraterne ville gå ind for, at lægen må gøre forsøget, anså jeg for givet.

   Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.