Elefantgrafen som forsvandt (igen) –

Vi har flere gange skrevet om en af de måske mest berømte grafer de seneste 10 år, nemlig Branko Milanovic såkaldte elefantgraf, som angiveligt skulle vise, at de øverste indkomster “stak” af fra resten. Senest havde jeg her på bloggen et længere indlæg i februar under overskriften “Farvel til Elefantgrafen” om de mange problemer ved grafen – og ikke mindst hvordan den anvendes af bl. a. en række meget aktivistiske NGO’ere på venstrefløjen, både herhjemme og internationalt.

Den oprindelige elefantgraf og anvendelsen af den offentlige debat er et godt eksempel på hvor ringe fagligt funderet denne er. Nu er Branko Milanovic, ophavsmanden til den oprindelige elefantfigur, begyndt at reklamere for et kommende notat, se nedenstående Tweet.

At Elefantgrafen langt hen er et fatamorgana kommer ikke som en overraskelse for denne blogs læsere (se også link i starten af dette indlæg). Men at netop Branko Milanovic nu skriver om det er ikke uvæsentlig. Bl. a. fordi han er en fremtrædende venstreorienteret økonom (hvilket ikke er uvæsentligt for mange journalister og NGO’ere). Hans egen forklaring må vi vente på indtil hans notat bliver offentliggjort. Der er dog næppe grund til at forvente at det vil indebære den væsentligste erkendelse fra hans side, nemlig at den anvendte metode til “skabelsen” af den oprindelige elefantgraf var og er temmelig problematisk.

Branko har også Tweetet om hvem der egentlig er medlem af den famøse 1 procent rigeste (målt på indkomst). Heller ikke her bør det være nogen overraskelse at han konstaterer at USA står for ca. halvdelen af denne gruppe (og 11 procent af amerikanere tilhører den rigeste ene procent i verden), se også nedenstående tweet.

Vi vender naturligvis tilbage, når Branko’s notat bliver offentligt tilgængeligt.

1 thought on “Elefantgrafen som forsvandt (igen) –

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.