Here comes Metteeee…!

Jeg har før på denne side beskrevet, hvordan svenske tilstande i Danmark langt fra ville have været den katastrofe — set i et historisk perspektiv —  som mange ellers har udråbt det til (se her og her). Konklusionen var, at selvom der døde relativt mange i foråret 2020, så havde vi tidligere oplevet dødeligere måneder uden at gøre noget. Bl.a. i december 1993, som — uanset hvordan man ser på tallene — fremstår som den dødeligste måned i Danmarks efterkrigshistorie.

Nedenstående figur viser samme historie for Sverige. Figuren viser døde pr. 100.000 indbyggere i hver måned normaliseret til forholdet mellem dødeligheden 2015-2019 og de fem forudgående år. I marts 1954 døde der fx 99 pr. 100.000 indbyggere. Den gennemsnitlige dødelighed i de fem år op til måneden (82/100.000) var imidlertid højere end dødeligheden 2015-2019 (75/100.000), så derfor er værdien i figuren 91 (=99 / 82 x 75).

Figuren viser, at der ikke er så meget at rafle om i forhold til COVID-19 overdødeligheden i foråret 2020. Overdødeligheden i april 2020 var høj, men lavere end under influenzaen i december 1993, januar 1951 og december 1988 (i nævnt rækkefølge) og ikke væsentligt højere end andre influenzasæsoner jf. top 10 dødeligste måneder nedenfor.

Så langt så godt. Politikerne (og vel egentlig også alle os andre) i Danmark gik tydeligvis i panik, da man anvendte voldsmonopolet i uhørt omfang til at bekæmpe en hændelse, der sker med jævne mellemrum.

Men nu har panikken lagt sig, og vi kan se frem til en vinter, hvor magten anvendes med mere afmålthed. Det var i hvert fald min tanke, indtil jeg tjekkede top100 dødeligste måneder i Sverige. Det viser sig nemlig, at stort set alle (98 ud af 100) dødeligste måneder ligger i perioden december til marts (med februar som en underlig outlier), jf. nedenstående tabel.

Kun to måneder ligger uden for december-marts. Og det er april 2020 og maj 2020. Altså to corona-måneder.

Der kan være mange teorier for, hvorfor det lige er december-marts, der er de dødeligste måneder – og hvorfor februar er en outlier. Jeg hørte en fortælle, at julefrokoster og julehygge var en af de helt store dræbere. Bedstefar kommer hjem fra plejehjemmet for at hygge med familien, bliver smittet med influenza og dør nogle uger senere. Det lyder plausibelt, men hvor stor en del af forklaringen det er, ved jeg ikke.

En sandsynlig forklaring, som Bjørnskov et. al har peget på her, er ”dry tinder”-forklaringen. Udtrykket er lånt fra skovbrænde, hvor forekomsten af masser af tørt træ i skovbunden efter lange perioer uden skovbrande ofte forklarer store skovbrande. Idéen er, at fordi influenza-sæsonerne 18/19 og 19/20 var usædvanligt milde, er der mange ældre, der undgik at dø af influenza det år, men som til gengæld døde af corona. Effekten ses tydeligt i nedenstående figur, hvor døde pr. 100.000 er afbildet hen over influenzasæsonerne.

Som det fremgår, var både 18/19 og 19/20 (røde kurver) usædvanligt milde influenza-sæsoner sammenlignet med de tidligere år. Corona har derfor i et eller andet omfang gjort det, som influenzaen ikke gjorde. Bjørnskov et al. estimerer, at ”dry tinder”-effekten kan forklare ca. halvdelen af dødsfaldene som følge af corona. Bemærk i øvrigt, at “dry tinder” også potentielt forklarer, hvorfor april 2020 er endt helt oppe som den 4. dødeligste måned siden krigen.

Uanset hvad årsagen er, tyder tallene på, at vi (i Danmark i hvert fald, hvor tallene tyder på, at der også er masser af ”dry tinder”) langt fra har overstået det værste ved corona-pandemien endnu. Måske var vi bare heldige, at den ramte så sent på vinteren, at vi ikke rigtig blev smittet.

Derfor gør tallene mig nervøs

Corona er farlig. Ingen tvivl om det. Men corona er her, uanset om vi vil det eller ej. Og spørgsmålet er, hvordan vi så lever med den. I marts overtog staten styringen af samfundet og lukkede ned (mere eller mindre) på må og få. Effekten på dødstallet af nedlukningerne er – som Bjørnskov og andre har beskrevet flere steder – tvivlsom. Men omkostningerne er derimod meget reelle. Min stærkeste oplevelse var, da jeg fik fortalt, at et fjernt familiemedlem, der bor på plejehjem, havde sagt, at hun ”hellere ville have besøg og dø”. Hvor mange gamle har det på den måde? Jeg kan sagtens forestille mig, at jeg selv – når jeg når den alder – ville foretrække en sidste jul med familien og så dø i januar, frem for en jul i isolation og så dø i april eller juni. Mennesker er forskellige, og netop derfor er det stort set umuligt at lave central regulering i form af nedlukninger, forbud og påbud, som forbedrer folks liv.

Men har politikerne også den indsigt? Mange politikere — herunder ikke mindst regeringen, men også mange sundhedsordførere — har flittigt fortalt en historie om, hvordan deres indgreb og visdom redde Danmark fra en katastrofe. I Aarhus førte nogle få ekstra smittede for nylig omgående til nye forbud og påbud, der kom som en tyv om natten.

Hvordan reagerer disse politikere, hvis/når dødstallene begynder at stige?

Så siden jeg kiggede på tallene, har mine tanker derfor kredset om disse to ting:

 1. Hvordan vil politikerne reagere, hvis/når dødstallene begynder at stige?
 2. Hvordan beskytter jeg mig selv og min familie mod politikernes reaktion.

Måske er det tid til at booke en hytte i Sverige, hvor hele familien — uden statens viden — kan samles for at fejre julen. Om så det bliver vores sidste jul sammen.

20 thoughts on “Here comes Metteeee…!

 1. Christina Petersen

  Det er ikke sandt, at der døde flere i 1993 af influenza i Sverige end af Covid-19.
  I december 1993 døde der 331 af influenza i Sverige. Tager man lungeinflamation med, så er det i alt 1.184 døde i den måned.
  Til sammenligning døde der 2.406 af Covid-19 i april 2020 i Sverige. I maj døde der 1.809.
  Årsagen til de høje dødstal i 1993 skyldes, at dobbelt så mange døde af hjertesygdomme, som der gør nu. Det ved du også godt, men du undlader altid at skrive det.
  I 1993 døde der 25.329 af hjertesygdomme i Sverige. I 2018 var det tal faldet til 10.779.

  Svar
   1. Christina Petersen

    Men det har du nul dokumentation for, det er blot din påstand. Faktum er, at der døde flere af covid-19 i april 2020, end der gjorde af influenza i december 1993. Faktisk over dobbelt så mange. Det glemmer du meget belejligt at nævne i dit skriv. Samtidig med at du bruger tvivlsomme data fra Bjørnskov.

    Svar
 2. Christian Nyvang

  Mon ikke februar som outlier skyldes, at der ganske enkelt er færre dage at dø.
  I gennemsnit ca. 28,25 dage mod 31 i december, januar og marts. Det er trods alt knap 10% færre dage.

  Svar
  1. Jonas Herby

   Aaaahhh. Du er skarpere end mig! 🙂 Det lyder som en meget mulig forklaring. Jeg vil prøve at korrigere for antal dage og se, om den kommer med.

   Svar
 3. Pingback: Smittede tanker 57, d. 27. august - Thomas Aastrup RømerThomas Aastrup Rømer

 4. Pingback: On Sweden’s ‘High’ COVID Death Rates Among The Nordics: “Dry Tinder” & Other Important Factors | NewsLinks.Net | Conservative News

 5. Pingback: On Sweden’s ‘High’ COVID Death Rates Among The Nordics: “Dry Tinder” & Other Important Factors – Finanz.dk

 6. Pingback: On Sweden’s ‘High’ COVID Death Rates Among The Nordics: “Dry Tinder” & Other Important Factors

 7. Pingback: On Sweden's 'High' COVID Death Rates Among The Nordics: "Dry Tinder" & Other Important Factors | Zero Hedge

 8. Pingback: On Sweden’s ‘High’ COVID Death Rates Among The Nordics: “Dry Tinder” & Other Important Factors – The Deplorable Patriots

 9. Pingback: On Sweden's 'High' COVID Death Rates Among The Nordics: "Dry Tinder" & Other Important Factors

 10. Pingback: On Sweden’s ‘High’ COVID Death Rates Among The Nordics: “Dry Tinder” & Other Important Factors – iftttwall

 11. Pingback: On Swedens High COVID Death Rates Among The Nordics: “Dry Tinder” & Other Important Factors – MDC News Today

 12. Pingback: On Sweden's 'High' COVID Death Rates Among The Nordics: "Dry Tinder" & Other Important Factors | altnews.org

 13. Pingback: On Sweden’s ‘High’ COVID Death Rates Among The Nordics: “Dry Tinder” & Other Important Factors | Real Patriot News

 14. Pingback: On Sweden's 'High' COVID Death Rates Among The Nordics: "Dry Tinder" & Other Important Factors | | Dawson County Journal

 15. Pingback: Blog a lupus:Au sujet du taux de mortalité « élevé » de la Suède lié au COVID dans les pays nordiques – chaos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.