Dør folk af eller med COVID-19?

Jeg forstår godt, at folk undrer sig over definitionen på at dø af corona. Har du været smittet 30 dage før du dør, bliver du registreret som COVID-19-dødsfald. Uanset om du gispede efter vejret i en hospitalsseng eller blev ramt af en bus.

Derfor ynder mange statsskeptikere at skrive død ”med” COVID-19, og jeg har selv gjort det samme ofte. Ikke så meget fordi jeg troede, at der var de store problemer i COVID-19-statistikken, men fordi jeg så store problemer i COVID-19-politikken. Og ”med” blev en slags stille protest for mig.

Men realiteten er, at folk ”med” COVID-19 gennemgående også dør ”af” COVID-19. Det viser data ret tydeligt.

Nedenfor har jeg vist sammenhængen mellem overdødelighed og antal registrerede COVID-19-dødsfald for europæiske lande i foråret. Jeg estimerer den forventede dødelighed i et land på baggrund af data de forudgående 7 år på nær de seneste to år – altså 5 år i alt – for at undgå evt. effekter af ”dry tinder” som vi har skrevet om flere gange her på siden.

Der er en meget stor sammenhæng mellem overdødelighed og registrerede COVID-19-dødsfald. Folk dør simpelthen som udgangspunkt af corona, selvom der selvfølgelig altid vil være eksempler på folk, der dør med corona.

Det er i øvrigt interessant, at netop Belgien og Sverige – som jeg har debatteret en del med lockdown-tilhængere – ser ud til markant at overrapportere antallet af COVID-19-døde (begge ca. 30%-35% for mange COVID-19-dødsfald ift. overdødeligheden).

Man kan selvfølgelig argumentere for, at de mange dødsfald er selvmord, uopdagede kræfttilfælde osv. som følge af nedlukning mv., og dem er der helt sikkert en del af, og de er i mine øjne oftest langt mere tragiske end COVID-19-dødsfaldene, der primært rammer de ældste. Men det er i mine øjne absurd at mene, at SÅ mange skulle være døde på kort sigt pga. isolation mv.

Folk dør hovedsageligt af corona. Ikke med. Og de ville i et eller andet omfang have levet længere, hvis ikke de havde fået corona.

EDIT 15. JANUAR

I får lige et par figurer, som illustrerer ovenstående på en anden måde. De viser COVID-19-dødsfald og overdødelighed pr. uge i en række udvalgte lande.

EDIT 2: Læste dette interessante indlæg om COVID-19-dødsfald i UK. Overdødeligheden er et ret godt bud på antallet af personer, der er døde af COVID-19 (i hvert fald i UK). Nedenfor er figuren fra indlægget og min tilsvarende figur side om side.

5 thoughts on “Dør folk af eller med COVID-19?

    1. Jonas Herby

      Så vidt jeg har forstået, er det vist ca. sådan SSI gør, når de estimerer antallet af influenza-dødsfald

      Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.