Hvor godt går det med at få vaccinerne ud? Velfærdsstaten og en stor offentlig sektor er næppe svaret.

Der har – af naturlige grunde – været en del debat om udrulningen af vacciner på det seneste. Mange har sikkert hørt om succesen i Israel, som d.d. har vaccineret næsten 20% af befolkningen – altså næsten 14 gange så mange som i Danmark (1,43%), hvilket i øvrigt – hvis israelerne har prioriteret vaccinerne rigtigt – må betyde, at problemerne med pandemien er stort set ovre i Israel, da de også har haft relativt mange smittede.

Mange spørger derfor sig selv, hvorfor Danmark ikke gør som Israel. Jeg ved ikke, hvad Israel har gjort. Men det er værd at bemærke, at Israel er en ekstrem outlier på verdensplan. Nr. to på OurWorldInDatas liste har kun vaccineret 6 gange så mange som i Danmark (8,98% – Forenede Arabiske Emirater) og nr. 4 kun 1,5 gange flere (2,15% – Nordirland). Så selvom vi altid skal stræbe mod det bedste, er sammenligningen med Israel måske ikke helt fair.

I stedet kan vi sammenligne os med fx andre EU-lande, som Pelle Dragsted gør her. Pelle begår dog umiddelbart den fejl, at han sammenligner data for forskellige datoer. Sammenligner man Danmark d. 7. januar med Tyskland d. 1. januer, er det åbenlyst at Danmark har en ”fordel” (reelt har vi med den sammenligning haft dobbelt så lang tid til at vaccinere som tyskerne). Det man bør gøre, er at sammenligne Danmark med andre lande på samme tidspunkt.

Det gør jeg i figuren nedenfor (+ UK-lande og Norge). Og Danmark ligger faktisk rigtig pænt i forhold til andre (nuværende) EU-lande. Om det skyldes ”vores velfærdssamfund og stærke offentlige sektor”, som Pelle Dragsted giver udtryk for, er jeg dog ret tvivlende overfor (Sverige og Norge ser fx ikke så prangende ud, og landene i UK ligger langt højere end Danmark).

Sandheden er nok snarere, at det er mere tilfældigt, end folk ønsker at give udtryk for. Det kan fx være enkeltpersoner med stor beslutningskompetence, der (tilfældigvis) har truffet gode valg. Vi ved det ganske enkelt ikke.

Men lad os da nyde, at det – trods alt – går godt med vaccinerne i Danmark.

PS: Figuren er lidt ”gnidret”, hvis man vil se på enkeltlande. Hvis du vil dykke ned i tallene, kan du gøre det her.

1 thought on “Hvor godt går det med at få vaccinerne ud? Velfærdsstaten og en stor offentlig sektor er næppe svaret.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.