Afgift på nikotinposer: Sundhedspolitik, der skader folkesundheden…

Regeringen vil lægge en ny afgift på nikotinposer, for at begrænse unges brug af nikotinposerne. Der er imidlertid meget lidt, der tyder på, at det er en god idé, selv hvis man alene går op i befolkningens sundhed.

Ganske vist vil en afgift føre til et fald i brugen af nikotinposer. Men en del af det fald vil skyldes, at flere ryger cigaretter i stedet. Og nettoeffekten på “folkesundheden” kan meget vel (jeg hælder til at skrive “med ovevejende sandsynlighed”) være negativ.

Et nyt studie viser nemlig, at afgifter på e-cigaretter har netop disse effekter. Brugen af e-cigaretter falder, men da folk skifter til de mange gange farligere cigaretter, er den samlede sundhedseffekt negativ.

We find that ENDS [electronic nicotine delivery system] taxes reduce youth e-cigarette consumption, with estimated e-cigarette tax elasticities of -0.06 to -0.21. However, we estimate sizable positive cigarette cross-tax elasticities, suggesting economic substitution between cigarettes and e-cigarettes for youth. These substitution effects are particularly large for frequent cigarette smoking. We conclude that the unintended effects of ENDS taxation may more than fully offset any public health gains.

Hele studiet kan findes her.

4 thoughts on “Afgift på nikotinposer: Sundhedspolitik, der skader folkesundheden…

 1. kjeldflarup

  Den kan vel også vendes om, at når prisen på cigaretter stiger voldsomt, så skifter forbruget over på nikotinposer.

  Svar
 2. Hans Christian Andersen

  At man ikke hoster af at bruge snus er nok ikke helt så tosset i disse covid tider. Det forstår Christiansborg ikke.

  Svar
 3. Hans Christian Andersen

  I Sverige koster en dåse m. 20stk poser ca. 15dkr. Med snus får man ikke røg i lungerne og man holder op med at hoste.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.