Smitten stiger ikke på trods af, men FORDI vaccinerne virker

Overskriften på dette indlæg er ikke helt sand. For der er selvfølgelig mange faktorer på spil. Men da vaccinerne beskytter bedre mod alvorlig sygdom end mod smitte, er der alligevel noget om det.

For én af grundende til, at smitten ikke er løbet løbsk som i de epidemiologiske modeller, er, at vi er bange for at blive syge. Derfor passer vi på, at vi ikke selv bliver smittet – og samtidig begrænser vi altså risikoen for, at vi smitter andre.

Men vaccinerne gør, at der ikke er lige så god grund til at passe på. Og derfor kan smitten faktisk stige, netop fordi vaccinerne virker.

Forestil dig fx, at der kom en ny vaccine, der beskyttede fuldstændig (100%) mod sygdom af enhver art, men kun beskyttede i samme omfang som de nuværende mod smitte og videresmitte. Så var der mindre grund til at passe på for den vaccinerede, og smitten kunne få friere løb (vi ville stadig passe lidt på af hensyn til andre).

Dette fænomen – som økonomer kalder Peltzman-effekten – og meget mere, kommer Otto Brøns-Petersen og jeg ind på i episode 56 af mit podcast, Regelstaten. Du kan se vores samtale herunder.

Hvis du foretrækker at lytte til Regelstaten som podcast, kan du høre afsnittet (og abonnere på Regelstaten) her:

1 thought on “Smitten stiger ikke på trods af, men FORDI vaccinerne virker

  1. Johs

    Alle de her søforklaringer om vaccinerne begynder snart at bringe mindelser frem om Komiske Ali.
    Hvorfor vil man ikke indrømme, at disse vacciner er en skandale og en fejlslagen strategi og ikke kommer i nærheden af det vi blev lovet angående sikkerhed og effektivitet.
    Som med alt andet i denne her såkaldte krise bliver grænserne flyttet hele tiden. Videnskaben er død og begravet for længe siden.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.