Adam Smith: Father of the Fringe

Hvert år fra 1947 til 2019 – og forhåbentlig igen fra 2022 – kørte the Edinburgh Festival i den skotske hovedstad. Det er en af verdens allerstørste kulturbegivenheder, og den har i en række år solgt flere billetter end alt andet end de Olympiske Lege. Siden starten har en del af den været det, der er kommet til at hedde The Fringe: En lang række skuespil, koncerter, stand-up osv. som ikke er på det officelle program og ikke modtager nogen form for støtte. The Fringe opstod spontant og ukoordineret, og er ikke blot den største del af festivalen idag, men også dens kreative hjerte.

Komikeren Dominic Frisby har sammen med dokumentarfilmskaberen Alex Webster lavet en film om netop the Fringe, men med en særligt spændende vinkel: De ser the Fringe som eksempel på, hvordan en fri markedsøkonomi og et frit samfund virker. Som sådan er festivalen et eksempel på den frivillige dynamik som Adam Smith, der også var fra Edinburgh, beskrev. Eller som den tyske stand up-komiker Henning Wehn siger i dokumentaren, hvordan festivalen er “a microcosm of the market-driven society.” Hele filmen kan ses nedenfor og er meget varmt anbefalet.

1 thoughts on “Adam Smith: Father of the Fringe

  1. Oluf Johnsson

    Spændende historie med en glimrende indføring i Adam Smith. Dit indlæg og videoen skabte hos mig en association til dengang Tønder Sygehus blev nedlagt, men genopstod på en anden måde, som jeg drøftede meget indgående med vore daværende praktiserende læge, Henrik Ommen, Lægehuset Løgumkloster og lokale formand for PLO (Praktiserende Lægers Organistion.
    På lokale intiativer med lokale kræfter genopstod Tønder Sygehus med en række funktioner, som forløberen og FORBILLEDET for nutidens Sundhedshuse, der fik samlet en række forbilledlige funktioner i sundhedsvæsenet med en styrke og sammenhæng, som central planlæggere ikke kunne lide, og som er blevet fortiet, netop fordi de opstod lokalt i kraft af deres egen dynamik og IKKE gennem central planlægning og organisation fra oven og nedad! MEN forskellen er nøjagtigt de forhold og kræfter i lokalsamfundet, som videoen beskriver om the Fringe med teoretisk og filosofisk baggrund i Adam Smith’s tænkning! Den burde alle politikere tage ved lære af! Ikke mindst dem, der i det mindste ved festlige lejligheder hælder deres åndsfattige hoveder til Adam Smiths tænkning!

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.