Afvejning: Læger og sygeplejersker skal kunne holde weekend, og derfor accepterer vi at nogle patienter dør

Alle valg – også politiske – handler om afvejning. Gør man ét, kan man ikke gøre noget andet. Meget tit kommer disse afvejninger ikke frem i politik. Under nedlukningerne var fokus fx nærmest udelukkende på at undgå smittespredning, mens alt det, man gik glip af, fyldte meget lidt (både politisk, og efter min opfattelse også i mange menneskers liv).

Madsen et al. (2014) peger på en interessant afvejning. Læger og sygeplejersker vil gerne holde weekend med deres familie og venner. Og så må vi acceptere, at lidt flere patienter dør. Her er fra deres abstract.

“High bed occupancy rates were associated with a significant 9 percent increase in rates of in-hospital mortality and thirty-day mortality, compared to low bed occupancy rates. Being admitted to a hospital outside of normal working hours or on a weekend or holiday was also significantly associated with increased mortality.”

Det kan lyde forkert, at man lader folk dø, fordi man vil holde weekend. Bag det hele ligger imidlertid, at der ikke er ubegrænsede ressourcer, heller ikke i sundhedsvæsenet. Og i virkeligheden er det jo den slags afvejninger, vi laver hele tiden. Der er fx masser af danskere, der kører rundt i en gammel bil, selvom sikkerheden i en moderne bil er langt bedre. Og de fleste forældre er tilfredse med græs som “faldunderlag” under legehuset, selvom der findes mere sikre materialer. Livet er valg og fravalg.

2 thoughts on “Afvejning: Læger og sygeplejersker skal kunne holde weekend, og derfor accepterer vi at nogle patienter dør

  1. Niels Christian Clausen

    Hvilke, om nogen, undersøgelser har set på forholdet mellem deltidsygeplejersker og fuldtidsditto, ift. sundhedsvæsenets kapacitetsproblemer?

    Svar
  2. Lars Matthiessen

    En lægeven har fortalt, at der er evidens for at deltidssygeplejersker laver flere fejl end fuldtids. Jeg ved, at det ikke har med kapacitetsproblemer at gøre, men kan naturligvis også have indflydelse på dødeligheden.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.