Hvordan kreditvurderer man et lån på 70 kr.?

Du har nok bemærket, at mange onlinebutikker giver forbrugerne mulighed for at købe varer på afbetaling. Du får varen med det samme, men betaler varen i rater.

Disse “buy now, pay later”-lån vil regeringen nu tage et opgør med, ved at indføre ny regulering. Det skrive Finans.dk om i dag:

Dem [“buy now, pay later”-lånene] vil regeringen forsøge at tage et opgør med, fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S).

– Låneudviklingen er negativ for vores samfund. Derfor reagerer vi nu med et udspil, siger han.

Udspillet skal gøre det nemmere at regulere firmaerne bag lånene. Det skal blandt andet ske ved, at der kommer et krav om en kreditværdighedsvurdering af låntageren. Det er også et krav ved normale kviklån.

– Man skal foretage en vurdering af, hvorvidt en person skal tage det, jeg kalder et pizzalån, på vej frem fra byen efter et par drinks eller øl.

– Det skal hjælpe ved, at det giver en forsinkelse, der bremser spontanitet.

Men hvordan kreditvurderer man en person, der vil låne 70 kr?

Som en af mine meddebattører på Folkemødet udtrykte det, så er det en 1/0 vurdering. Enten er ALLE kreditværdige til et lån på 70 kr., fordi det er så få penge, at alle selvfølgelig har mulighed for at betale dem tilbage. Eller også er INGEN kreditværdige til et lån på 70 kr., fordi man ikke kan være kreditværdig, hvis man har behov for at låne 70 kr.

PS: Bemærk, at Simon Kollerup allerede har besluttet sig. Han har antaget, at låneudviklingen er negativ for vores samfund. Men hvis du virkelig gerne vil have en pizza i dag, men ikke vil have overtræk på din konto, så kan et lån faktisk godt være positivt for dig, der ikke har lige så velpolstret en bankkonto, som Simon Kollerup tilsyneladende har…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.