Jo rigere vi er, jo mindre tid bruger vi i køkkenet

Jeg bryder mig ikke særlig meget om at lave mad. Jeg er ikke god til det, og jeg er langsom til det. Så hver gang jeg laver mad, ender jeg med at stå og drømme lidt om en hverdag, hvor madlavningen er nemmere.

Det gode er, at den hverdag efter al sandsynlighed kommer før eller siden. For vi bruger kortere og kortere tid i køkkenet.

Den gennemsnitlige tid udelukkende brugt på madlavning i Storbritannien er faldet betydeligt i løbet af de seneste årtier: Fra 100 minutter i 1960 til 27 minutter i 2016.

Der er flere forklaringer på, at madlavning fylder mindre og mindre.

“I et velfærdssamfund vil vi også gerne have mere fritid. Det får os til at efterspørge mere forarbejdet mad, mere udespisning, take-away med mere. Teknologien har også bidraget til mindre tid i køkkenet. Også internettet, onlinebestillinger, udvikling af food service, catering med mere har bidraget til nemmere og hurtigere løsninger, som har reduceret tiden i køkkenet. Endelig har også lavere omkostninger ved masseproduktion i fødevaresektoren, automatisering, store indkøb, udvikling af infrastruktur med mere bidraget til billige alternativer til madlavning i sit eget køkken.”

Mit bud er, at madlavning engang i fremtiden kun vil være noget, vi gør for sjov. Præcis som vi ikke er tvunget til at fiske, jage, ride osv. i dag, men kun gør det for sjov.

Figur og citat er fra et indlæg i Landbrugsavisen af Henning Otte Hansen, økonom ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

6 thoughts on “Jo rigere vi er, jo mindre tid bruger vi i køkkenet

 1. Kjeld Flarup

  Kan den ikke også vendes, jo mindre tid vi bruger i køkkenet, jo rigere er vi.
  Forstået på den måde, at skal vi ikke bruge halvdelen af familiens arbejdskraft i køkkenet, så kan den tjene penge andre steder.

  Alt det der med at vi hellere vil have fritid, er noget helt nyt, som vi kan tillade os i vores del af verden.

  Svar
  1. Jonas Herby Forfatter

   Der er tale om ca. 30-40 minutters forskel på tid brugt i køkkenet. Det kan umuligt forklare den enorme forskel i velstand. Så tvivler på, at kausaliteten (primært) går den vej. Men selvfølgelig er der noget om snakken.

   Svar
   1. Kjeld Flarup

    Der er jo også rengøring og vask. Tilbage i 1950’erne var det et fuldtidsjob at være husmor, og går man endnu længere tilbage var de almindeligt med hushjælp.

    Svar
 2. Steffen Sølling

  Interessant.

  Jeg håber, at vi også hurtigere kan lave sund mad. Forarbejdet mad er ikke altid sund mad. Processerne i eget køkken er allerede effektiviseret med opvaskemaskine, cooker, løghakker mm.

  Jeg savner stadig en maskine der effektivt skræller en stor portion grøntsager. Det kan vi nok også anskaffe indenfor de næste par årtier.

  Svar
 3. Flemming Poulsen

  Tak for et godt indlæg, som sætter tanker i gang. Det kunne være spændende at se din vurdering af investeringerne i køkkenfaciliteter i forhold til udnyttelse. Måske ville det vise, at ringere faciliteter udnyttes mere Og om takeaway virkelig er udtryk for rigdom eller bare nødvendigt, når frokost/aftensmad indtages on-the-go. Måske skal rigdom måles ift antallet af måltider på restaurant?

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.