Lille forskel i overdødelighed mellem Danmark og Sverige er et argument for at nedsætte en coronakommission

Jeg argumenterer i dag for at den nye regering nedsætter en coronakommission til at evaluere den førte politik under coronapandemien. Ikke så meget for at drage nogen til ansvar, men for at vi ikke gentager fejlene til næste pandemi.

Baggrunden er et studie fra danske forskere, der viser, at overdødeligheden i Danmark og Sverige var stort set ens under pandemien (2020+2021).

Danske forskere har nu publiceret et studie, der kaster lys over, hvorfor de to parter kunne nå til så forskellige konklusioner. Forskerne viser, at overdødeligheden – forskellen mellem det reelle antal døde og det antal døde, man på baggrund af en beregning ville forvente – afhænger markant af, hvordan disse beregninger laves.

Baserer man for eksempel forventningen på de seneste fem års data, ville overdødeligheden have været 4.756 personer højere i Danmark i løbet af 2020 og 2021, hvis Danmark havde haft et pandemiforløb som det svenske. Bruger man i stedet ti års data, skrumper forskellen ind til 754 døde. Og ser man yderligere bort fra 2019 – et særligt år, hvor Sverige havde ekstraordinært få døde – ville overdødeligheden i Danmark have været 1.102 døde mindre, hvis vi havde haft et pandemiforløb som i Sverige.

Hvorfor er det vigtigt? Fordi det, uanset hvilke antagelser forskerne anvender, viser, at forskellen er relativt lille. Normalt dør der fx cirka 110.000 danskere i løbet af to år.

Resultaterne – som i høj grad understøttes af den videnskabelige empiriske litteratur – illustrerer, at de danske nedlukninger langt fra har haft den enorme effekt, som mange danskere forestiller sig. Vi er meget langt fra de 35.000 undgåede dødsfald, som Lone Simonsen bidrog til, at Jyllands-Posten i sin tid fik skrevet på forsiden.

Nedlukningerne har altså reddet relativt få. Til gengæld har omkostningerne været enorme. Alligevel fremstilles nedlukningerne af mange politikere som en succes – og mange danskere tror på det.

Det er et problem. Ikke så meget for at drage nogen til ansvar. Men fordi vi før eller siden får en pandemi igen. Og til den tid må politikerne ikke gentage fejlene. Derfor foreslår jeg, at den nye regering nedsætter en coronakommission.

Derfor er det vigtigt, at Danmarks næste regering får nedsat en coronakommission, som kan evaluere den førte politik under coronapandemien med henblik på at lægge en strategi for den næste pandemi, som vi ved, kommer før eller siden.

Der er masser af ting at tage hul på, men én central opgave for coronakommissionen bør være en egentlig cost-benefit-analyse af forskellige politiktiltag såsom nedlukninger, massetest og så videre. Hvor stor var effekten, hvor meget kostede det, og hvad var der af utilsigtede konsekvenser?

Hele indlægget kan læses her.

3 thoughts on “Lille forskel i overdødelighed mellem Danmark og Sverige er et argument for at nedsætte en coronakommission

 1. Michael Schultz

  Vigtigt at man indregner at S har dobbelt så mange mørkhudede som DK (med nedsat D-vitamin-syntese og dermed værre infektionsforløb) og 15% flere ældre over 80 år end DK. Dette vil trække dødeligheden op.

  Vedr. influenza-sæsonén 2018/2019 havde både DK og S lavere dødelighed, simpelthen fordi solsommeren 2018 med 24% flere solskinstimer i 2018 end 2017, gjorde at befolkningernes D-vitamin-lagre i kroppen var fyldte da vi gik ind i vinteren 2018…
  Hvordan kan det påvirke dødeligheden flere mdr. senere?
  Det kan det fordi D-vitamins halveringstid i kroppen er 3 uger… modsat C-vitamins, der er 2 timer..

  Svar
 2. Claus Hancke

  Isolation er farligt.
  Det bliver interessant at se, hvor voldsom epidemien i Kina bliver, når de åbner igen. Den bliver formentlig ret voldsom.
  De mange måneders isolation har givet et immunologisk deficit, -en immungæld, hvor 1,4 Mia mennesker ikke har været eksponeret for den brede vifte af vira, som vi andre er eksponeret for hver eneste dag, og som holder vort immunsystem på dupperne.
  Forholdene i Kina kan sammenlignes med, at man har været indenfor i varmen i let påklædning i månedsvis. Når man så bliver lukket ud igen opdager man pludseligt, at det er blevet vinter. Og så har man ikke noget tøj på.

  Svar
 3. Pingback: Weekendavisen om “Tegnells sejr” - Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.