Skumfidustesten. Hvorfor er uddannelse i selvkontrol ikke en større ting i skolen?

Du kender sikkert skumfidustesten, hvor børn bliver lovet en ekstra skumfidus, hvis de venter med at spise den skumfidus, der ligger på bordet foran dem. Følger man op på børnene senere i deres liv, kan man se, at dem, der kunne lade skumfidusen ligge (altså havde tilstrækkelig selvkontrol til at udsætte deres behov) generelt klarer sig bedre på en lang række parametre så som indkomst og helbred.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om det med at udsætte behov, er noget, man kan lære, eller om det er noget, man er født med.

Sagt på en anden måde: Kan man lære at udsætte sine behov (og lade skumfidusen ligge)? Og hvis man kan lære det, vil denne læring så spille ind på outcomes i ens senere liv, så man opnår (nogle af) de indkomst- og helbredsfordele, som de tålmodige børn i skumfidustesten havde?

Svaret på dette spørgsmål er “ja” og “ja”. Det er i hvert fald hvad Schunk et al. (2022) finder (min fremhævning):

Children’s self-regulation abilities are key predictors of educational success and other life outcomes such as income and health. However, self-regulation is not a school subject, and knowledge about how to generate lasting improvements in self-regulation and academic achievements with easily scalable, low-cost interventions is still limited. Here we report the results of a randomized controlled field study that integrates a short self-regulation teaching unit based on the concept of mental contrasting with implementation intentions into the school curriculum of first graders. We demonstrate that the treatment increases children’s skills in terms of impulse control and self-regulation while also generating lasting improvements in academic skills such as reading and monitoring careless mistakes. Moreover, it has a substantial effect on children’s long-term school career by increasing the likelihood of enrolling in an advanced secondary school track three years later. Thus, self-regulation teaching can be integrated into the regular school curriculum at low cost, is easily scalable, and can substantially improve important abilities and children’s educational career path

Tænk, hvis man kunne lære da svageste danske børn at udsætte deres behov, så de igennem livet traf flere mere langsigtede beslutninger.

I stedet for at ødsle millioner og milliarder væk på tvivlsomme projekter, burde vi så ikke fokusere på steder, hvor vi (kan dokumentere at vi) gør en forskel?

2 thoughts on “Skumfidustesten. Hvorfor er uddannelse i selvkontrol ikke en større ting i skolen?

 1. Rasmus

  Der er efterhånden en del ting det forventes at børnene lærer hjemmefra, hvilket jo blot giver endnu større social ulighed i uddannelsessystemet.

  Svar
 2. Steffen Sølling

  “Hvorfor er uddannelse i selvkontrol ikke en større ting i skolen?”

  Måske fordi danskernes skolesystem fungerer efter planøkonomiske / topstyrende principper, der ikke belønner lokale eksperimenter som vil kunne vise hvilken slags skole der virker bedre, og som vil kunne tage markedsandele fra de mindre gode skoler.

  I planøkonomi er der ikke en mekanisme som løbende sørger for at det velfungerende vinder markedsandele.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.