Smitten faldt, da man fjernede de sidste COVID-19-restriktioner

De sidste COVID-19-restriktioner i Danmark blev fjernet den 1. februar 2022. Dermed blev Danmark det første land, der slap af med restriktionerne. Og dén nyhed blev ikke ligefrem rost af WHO, hvor generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sagde: “It is premature for any country to either surrender or to declare victory. This virus is dangerous, and it continues to evolve before our very eyes. […] More COVID-19 transmission means more deaths.

Selvom det sidste er sandt (Omicron var langt fra så dødelig som Delta-varianten, men det er stadig en sygdom, som særligt ældre kunne dø af, så flere smittede betød flere dødsfald), havde antallet af smittede og senere indlæggelser intet med restriktionerne at gøre.

Figuren nedenfor viser antallet af COVID-19 hospitalsindlæggelser efter men fjernede restriktionerne. Jeg har tilføjet et par vigtige datoer. For det første går der 9-12 dage fra infektion til hospitalsindlæggelse, så effekten af ​​at ophæve restriktioner 1. februar ses tidligst omkring 10. februar. Det fremgår tydeligt af figuren, at det ikke førte til flere smittede at ophæve restriktionerne, som hr. Ghebreyesus fra WHO antydede.

For det andet, da jeg først postede denne figur på sociale medier, hævdede en del, at vendepunktet i hospitalsindlæggelser var forårsaget af, at den mindre farlige Omicron-variant tog over fra Delta-varianten. Men allerede 10. januar udgjorde Omikron 94% af alle positive tests i Danmark, så skiftet fra Delta til Omikron kan ikke have haft nævneværdig betydning for antallet af hospitalsindlæggelser i februar.

Hvorfor antallet af hospitalsindlæggelser faldt, efter at restriktionerne blev ophævet, ved jeg ikke. Det er ikke mit indtryk, at danskerne blev mere forsigtige. Så måske var det sæsonbestemt, eller også nåede vi endelig en form for flokimmunitet.

Det interessante i historien er imidlertid, at smitten faldt, efter at restriktionerne blev ophævet på trods af, at fx WHO og flere danske epidemiologer forventede det modsatte.

Dette var ikke unikt for februar 2022. Faktisk var dette mønsteret mere eller mindre gennem hele pandemien. Når restriktionerne blev lempet, kunne man være relativt sikker på, at smitten faldt eller som minimum blev på samem niveau. På trods af adskillige forudsigelser om det modsatte.

Og det er interessant. For af en eller anden grund fokuserede fortalerne for nedlukningerne på vendepunktet og hævdede1, at hver gang vi indførte nedlukninger, begyndte smitten at falde. De negligerede til gengæld, at hver gang restriktionerne blev fjernet, faldt smitten også.

//

1 Det er i øvrigt en sandhed med modifikationer. Da man i løbet af december lukkede Danmark ned, indførte man løbende nye resstriktioner med få dages mellemrum. Og så vil man selvfølgelig før eller siden ramme det tidspunkt, hvor smitten vender.

4 thoughts on “Smitten faldt, da man fjernede de sidste COVID-19-restriktioner

 1. Michael Schultz

  Det enhver må spørge sig selv om er, hvorfor man, den 27.1.2022, efter 2 års benhård og systematisk misinformation, manipulation og videnskabeligt uredelige skræmmekampagner på et historisk uset niveau, om at smitte er lig med sygdom/farlig, og for enhver pris skal begrænses, ændrer Covid-19´s status til “ikke-samfundskritisk sygdom”?
  På et tidspunkt hvor smitten ALDRIG har været højere?
  https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2022/145

  Svar
 2. Lito Valencia

  For det første kan det undre, at I er en gruppe der bliver ved med at analysere det her område selvom de mest kyndige for længst har konkluderet. Dernæst undrer det, at du ikke er mere opmærksom på retningen for de kausale sammenhænge, der er i spil. Det ræssonmement, du kommer med svarer til at konkludere, at de fleste brande går ud efter at brandvæsenet er kørt, og at deres tilstedeværelse derfor ikke har spillet en betydning for brandens udvikling. Det er så forkert, at det grænser sig til misinformation.

  Svar
  1. Jonas Herby Forfatter

   Kan du uddybe din kommentar?

   Jeg er sådan set enig i, at de mest kyndige har konkluderet, jf. vores meta-studie [1]. Men noget siger mig, det ikke er det, du mener. Jeg gætter på, at du mener folk a’la dem fra Imperial College London osv. – altså “epidemiologer” i ordets brede forstand.

   Så skriver du noget om kausale sammenhænge. Jeg hævder ikke, at der er en kausal sammenhæng. Jeg stiller spørgsmålstegn ved, at disse “epidemiologer” igen og igen har forudset, at smitten vil stige, når man løftede restriktionerne, og igen og igen tog de fejl [2].

   [1] https://sites.krieger.jhu.edu/iae/files/2022/06/A-Systematic-Review-and-Meta-Analysis-of-the-Effects-of-Lockdowns-of-COVID-19-Mortality-II.pdf
   [2] https://twitter.com/JonasHerby/status/1387719214006476801?s=20&t=cn5-Ugcp_PEg8pcbPTqcHQ

   Svar
 3. Drosselvej 16 6640 Lunderskov

  Det viste sig jo også at smitten allerede var faldet, da man indførte de drakoniske skolelukninger i Kolding og Hørsholm. Smittetallet raslede ned 14 dage før den første blev injiceret, og det fortsatte op, da Fru Frederiksen næsten med sejrstårer i øjnene erklærede kampen for vundet. Ser man tilbage på det her, er indtrykket at panik styrede. Worldometer har et fremragende tabelværk om coronaen.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.