Værdier i Europa: Ordentlighed

I vores miniserie om værdier i Europa baserer vi os på en analyse af de 21 værdispørgsmål i the European Social Survey. En faktoranalyse (som man kan få per e-mail) viser – som vi noterede forleden dag – at de 21 spørgsmål fordeler sig langts fire dimensioner. Vi har allerede illustreret ‘sjov og kreativitet’-dimensionen, og er idag kommet til den anden dimension: Ordentlig opførsel.

Spørgsmålene, der udgør dimensionen er hvorvidt respondenter er enige i at det er: “Important to care for nature and environment”; “Important that people are treated equally and have equal opportunities”; “Important to help people and care for others well-being”; “Important to be loyal to friends and devote to people close”; “Important to understand different people”; og med lidt lavere vægt “Important to make own decisions and be free” og “Important to be humble and modest, not draw attention”. Forskellene på tværs af Europa er illustrerede i figuren nedenfor.

De regioner, hvor folk lægger mest vægt på at opføre sig ordentligt, bredt forstået, er Cantabria og Navarra, begge i Nordspanien. De regioner, hvor folk lægger mindst vægt på det, er det sydøstlige Rumænien og størstedelen af Litauen. Som kortet klart viser, er mindre vægt på ordentlig opførsel noget, der helt primært er et fænomen i dele af Centraleuropa, og i en vis grad i de traditionelt meget venstreorienterede, industrielle dele af Norditalien.

Det svære ved at tolke dimensionen, som vi har valgt at kalde ‘ordentlig opførsel’ er dog, at det ikke her helt klart fra et liberalt standpunkt, at det utvetydigt er en god ting at være loyal overfor venner og familie, eller at være ydmyg og ikke tiltrække sig opmærksomhed. Det første kan hurtigt blive snæversyn eller nepotisme, mens det andet er underdanigt. Det indikerer, at man måske burde foretrække en mellemscore på dimensionen, i stedet for en høj score. Det forklarer måske også, hvorfor netop denne værdidimension er så stærk i Spanien?

Hvordan man end fortolker folks svar, er det tankevækkende, at det lige præcis er Tjekkiet, Ukraine, Litauen, og store dele af Rumænien der stikker ud fra resten. Her kan vi i høj grad bruge læsernes særlige kompetencer – hvis der er nogen, der ved noget særligt om netop de dele af Europa.

3 thoughts on “Værdier i Europa: Ordentlighed

 1. Kjeld Flarup

  Det var dog en mærkværdig blanding af spørgmål, som stikker i mange retninger. Måske en dansker vil svare ja til det hele, men en russer (og sandsynligvis også en ukrainer) vil set det helt anderledes og typisk svare:

  “Important to care for nature and environment”: Nej

  “Important that people are treated equally and have equal opportunities”: Nja

  “Important to help people and care for others well-being”: Ja, personligt altså.

  “Important to be loyal to friends and devote to people close”: Ja

  “Important to understand different people”: Ja

  “Important to make own decisions and be free”: Nja

  “Important to be humble and modest, not draw attention”: Nej til det første, Ja til det sidste.

  Svar
  1. Christian Bjørnskov

   Jeg er faktisk helt enig – det er en sær blanding af spørgsmål. Men vi har lavet en faktoranalyse af næsten 176.000 respondenters svar i the European Social Survey, og deres svar på den gruppe spørgsmål er åbenbart højt korrelerede: Hvis man mener, at det er vigtigt at være loyal overfor venner, er man også tilbøjelig til at mene, at der er vigtigt at være ydmyg og være bekymret for miljøet. Så selvom det ser sært ud, følger vi strukturen i folks svar. Strukturen er på den måde et resultat i sig selv, som ikke ligefrem var forventet.

   Svar
   1. Kjeld Flarup

    Der er mange som ser Vestens værdier som universelle. Det som resultaterne viser er at det er de ikke, men opfattelsen kommer i høj grad til at farve præsentationen. Og det kan endda bruges til at påstå at vi har bedre værdier end andre.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.