Jeg bliver igen og igen fortalt, at det er nødvendigt med harmoniserede regler på EU-plan for at fremme konkurrencen. Det forholder jeg mig stærkt tvivlende overfor.
Nedenstående er fra et dokument på EU’s hjemmeside.
Gensidig anerkendelse er et princip, der finder anvendelse i forbindelse med den frie bevægelighed for varer. Hvis der ikke findes harmoniserede regler på EU-plan, kan produkter, der er markedsført lovligt i én medlemsstat, sælges i andre medlemsstater, uanset om de overholder de nationale tekniske forskrifter i disse medlemsstater eller ej. Medlemsstaterne anerkender gensidigt, at de nationale tekniske forskrifter i samme grad beskytter de tilstræbte almene hensyn. En medlemsstat kan som en undtagelse nægte markedsadgang for et produkt, der er markedsført lovligt i en anden medlemsstat, hvis den beviser, at beskyttelsen af det tilstræbte almene hensyn ikke er tilsvarende, og at dens egne nationale tekniske forskrifter er nødvendige og forholdsmæssige med henblik på at opnå beskyttelse af dette almene hensyn.
Der er ikke brug for at alle agurker har en ensartet krumning – der er brug for, at danske gartnerier ikke kan bruge lovgivningen til at holde spanske og hollandske agurker ude af det danske marked. Og det burde princippet om gensidig anerkendelse sikre.
Men der er muligvis et argument for, at EU skal håndhæve princippet om gensidig anerkendelse. Nedenstående er fra Produktivitetskommissionens Analyserapport 1.
Et eksempel på det er markedet for betonelementer. I både Danmark og Tyskland skal betonelementer leve op til visse krav. Hensigten i begge lande er den samme: At sikre ensartethed, kvalitet og sikkerhed. Men flere krav til elementerne er forskellige i Danmark og Tyskland. Det gælder fx krav til konstruktionens beskyttelse (eksponeringsklasser).
Det betyder, at en dansk entreprenør, der har vundet en bygge- eller anlægsopgave i licitation, ikke bare kan købe de nødvendige betonelementer i Tyskland, hvor de måske er billigere. Heller ikke i tilfælde hvor tyske elementer er identiske med elementer produceret i Danmark. Først skal entreprenøren dokumentere, at de tyske elementers specifikationer opfylder de danske krav. Det er en dyr og arbejdskrævende opgave at lave de fornødne beregninger. På den måde virker forskelle på regulering som en slags skat på handel med betonelementer på tværs af grænsen.
Der er et eller andet ved de to citater, der ikke rigtig stemmer… Hvorfor kan danskerne ikke bare købe de nødvendige betonelementer i Tyskland?
Det er ganske vist nogle år siden og måske fungerer den gensidige anerkendelse i dag. Men uanset hvad er princippet om gensidig anerkendelse formidabelt. Og EU burde bruge mindre tid på at harmonisere reglerne og i stedet fokusere på at sikre, at medlemslandene overholder det glimrende princip.